Skąd pomysł na zjadanie przez młode mamy łożyska? W okresie płodowym jest to bogato unaczyniony organ, który odpowiada za odżywianie dziecka. Po narodzinach jest skarbnicą tkanki łącznej. W medycynie chińskiej, w formie sproszkowanej, łożysko wykorzystywane było m. in....
Łożysko, moje łożysko Nie ukrywam, że informacje o rosnącej popularności tego zjawiska, wręcz nowym trendzie wśród mam, mocno mnie zastanowiły. Dlaczego kobiety chcą zjadać własne łożysko? Dodatkowo kilka tygodni temu w mediach społecznościowych...
Już od początku ciąży organizm zwiększa produkcję progesteronu i relaksyny. Hormony te rozluźniają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a to sprawia, że pokarm jest wolniej przesuwany w układzie pokarmowym, dzięki czemu substancje odżywcze lepiej się przyswajają i przedostają do krwi, która trafia...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Przyjmowanie kwasu foliowego zaleca się kobietom już nawet na 3 miesiące przed zapłodnieniem. Zażywanie go w dawce 4 mg do trzeciego miesiąca ciąży, zmniejsza znacznie ryzyko zespołu Downa u dziecka oraz powstania u niego cewy nerwowej. Chodzi tu o kobiety zagrożone ryzykiem...
Pani Beato, czym jest plan porodu? Beata Klimek-Żurawska: Plan Porodu jest to rodzaj dokumentu, w którym zawarte są wszystkie oczekiwania przyszłej mamy zarówno wobec samego porodu, jak i pobytu w...
Nie wszystkie mamy w jednakowym czasie odczuwają ruchy dziecka. Czasami nic nie czują, co spowodowane jest małą wrażliwością zakończeń nerwowych. Z pewnością szczupła mama szybciej usłyszy malucha niż właścicielka zbędnego tłuszczyku.