Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Raczej myślimy o tym jak wyjść z kolejnego przeziębienia, niż mu zapobiegamy z wyprzedzeniem, prawda? Tymczasem dobry sposób na chorobę to taki, który pozwala nam ją ubiec, zanim ta na dobre rozpęta się w naszym organizmie. Dlatego wybierz metodę dla siebie lub całej Twojej...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
75% rodziców wskazuje na warzywa jako na produkty, które są niezbędnym elementem zdrowej diety. Niestety zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw, często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak...
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis. Dynia pieczona w piekarniku: przepis Do...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Woda jest ważna dla zachowania dobrej kondycji organizmu. Dbając o zdrowie swoje i rodziny na pewno zwracasz uwagę na to jaką wodę pijecie. Dzbanki filtrujące wodę Aquaphor będą znakomitym rozwiązaniem! Krystalicznie czysta woda, wzbogacona magnezem będzie...
Dlaczego warto zastąpić sól zamiennikami? W wysoko przetworzonych artykułach spożywczych jest mnóstwo soli. Ponadto większość z nas ma nawyk dosalania potraw. Tymczasem zapotrzebowanie na sól w codziennej diecie jest niezwykle niskie....
Dlaczego powinniśmy jeść makaron? Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi...
U dziecka na różnych etapach jego rozwoju zmienia się rodzaj spożywanego pokarmu oraz jego ilość. Niemowlęciu wystarczy samo mleko mamy, aby się zdrowo rozwijać. Przejście z płynnego pożywienia do stałych pokarmów to ciągłe eksperymentowanie, sprawdzanie czy dziecku posmakuje...
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Zioła to naturalne wzmacniacze smaku. Za ich pomocą jedną potrawę możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, tak, aby za każdym razem smakowała inaczej. Warto więc po nie sięgać, a w okresie wiosennym i letnim stworzyć swój własny ziołowy ogródek nawet na parapecie.
Nawet lekarze skarżą się czasami na to, że na ich studiach za mało uwagi poświęca się dietetyce. Jako rodzice z kolei nie wszyscy posiadamy odpowiednią wiedzę o zdrowym, odpowiednim żywieniu tak siebie, jak i własnych dzieci. Z czasem gdy obserwujemy, że dziecko jest nadpobudliwe,...
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Ostatnie lata pokazują, że nawet w Polsce, gdzie mamy klimat umiarkowany coraz częściej zdarzają się upały z temperaturami sięgającymi nawet ponad 35 st. C. Takie wysokie temperatury powietrza cieszą nas, bo zwykle narzekamy na zbyt chłodny klimat naszego kraju. Jednak...
Smażone zastąp gotowanym Letnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych....
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...