Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Najczęściej w sklepie sięgamy po mąkę tortową (typ 450), lub mąkę pszenną (typ 500). Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki.
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...