Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Hipolipidemia, czyli cholesterol poniżej normy Hipolipidemia to stan, w którym obniżony jest poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Zaburzenie można rozpoznać na podstawie wyników z badania krwi pod kątem poziomu cholesterolu, czyli tzw. lipidogramu. Występuje ono wtedy,...
Jak zły cholesterol wpływa na organizm człowieka? W...
Hipercholesterolemia u dziecka – czy to w ogóle możliwe? Nieprawidłowa waga ciała, wynikająca z niewielkiej aktywności fizycznej oraz niezdrowego menu przepełnionego produktami przetworzonymi i gotowymi daniami, to...
Dlaczego u dzieci pojawia się wysoki poziom cholesterolu? Kiedyś dzieci...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.
Do takich wniosków doszli brytyjscy naukowcy, analizując dane z lat 2000-2013. Wyniki badań przedstawili na zeszłorocznej konferencji Frontiers in CardioVascular...
Wpływ hormonów na wagę Na sylwetkę u osób po 40. roku życia ogromny wpływ ma gospodarka hormonalna. W przypadku kobiet, które zbliżają się do menopauzy, wahania poziomu hormonów – przede wszystkim estrogenu i progesteronu – nie ułatwiają utrzymania wagi na prawidłowym poziomie. Wielu paniom...
Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Czym są trójglicerydy? Trójglicerydami nazywane są kwasy tłuszczowe, będące jednym z najważniejszych materiałów energetycznych organizmu. Dostarczają one energię niezbędną do procesów życiowych, a także magazynują tę energię. Gromadzą się przede wszystkim w cytoplazmie komórek...
Czy Ty też jesteś „zarządcą” zdrowia swojej rodziny? To my kobiety zazwyczaj biorą na siebie odpowiedzialność za kondycję wszystkich członków familii,...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Według badań przeprowadzonych przez GFK Polonia w 2013 roku, jedynie 12% Polaków komponując swój posiłek zwraca uwagę na produkty zawierające kwasy Omega-3, mimo że ponad 80% ankietowanych...
Zagadnienia związane ze zmianami hormonalnymi dotyczącymi wczesnej ciąży można podzielić na kilka etapów:Gonadotropina kosmówkowa (HCG) jest hormonem specyficznym dla ciąży...
Ten rodzaj diety ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, który jest stanem metabolicznym, w którym organizm spala tłuszcz jako źródło energii zamiast węglowodanów. W tym artykule przeanalizujemy szczegóły diety ketogenicznej, jej zalety i wady. Jak działa dieta ketogeniczna? Podczas...
Cukrzyca ukryta – podstępny wróg Pierwszy etap cukrzycy z reguły...
Aż dwie trzecie dzieci w wieku od 2 do 12 lat ze zbyt wysokim wskaźnikiem BMI ma już co najmniej jeden z wczesnych objawów chorób serca i układu krążenia – wynika z najnowszych badań holenderskich uczonych.