Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Niedokrwistość, nazywana też anemią, jest stanem chorobowym organizmu spowodowanym niewystarczającym stężeniem żelaza we krwi, co wiąże się ze zmniejszeniem ilości czerwonych krwinek oraz ogólnego stężenia hemoglobiny we krwi. Krwinki czerwone mają za zadanie dostarczać tlen do komórek. Ich niedobór...
Zdrowe odżywianie w ciąży to podstawa, bo w ten sposób dostarczamy dziecku i sobie niezbędne składniki do prawidłowego przebiegu ciąży i dobrego samopoczucia. Ale co zrobić, gdy nie mamy pewności,...
Czerwiec kojarzy nam się z luzem i spokojnym czasem. Dzieci kończą zajęcia w przedszkolu i szkole, a dorośli powoli zaczynają sezon urlopowy. Słoneczna pogoda, moc kwitnących kwiatów i świeżej zieleni sprawia, że też chcemy czuć się tak promiennie....
Co to jest niedokrwistość? Anemia i jej rodzaje Hemoglobina poniżej normy. Co to może oznaczać? Anemia – wyniki badania krwi, a dalsze postępowanie Co to jest niedokrwistość? Niedokrwistość, czyli anemia to stan patologiczny. W organizmie...
Zdrowa kobieta, nie będąca w ciąży, potrzebuje dziennie około 2200 kcal (9200 kJ). Nic nie zmienia się w jej zapotrzebowaniu w pierwszym trymestrze ciąży. Od czwartego miesiąca ciężarna kobieta potrzebuje około 300 kcal...
Oprócz stanu zdrowia dziecka, sen z powiek spędza nam zwłaszcza nasza dieta. Czy powinnyśmy ulegać wszystkim zachciankom? Jakie produkty, jakie składniki odżywcze są wskazane w czasie ciąży, co jest bezwzględnie zakazane,...
Dziś chcę się z Tobą podzielić wskazówkami związanymi z żywieniem. Opowiem Ci o niektórych składnikach, na jakie składniki warto zwrócić uwagę i o tym gdzie możesz je znaleźć. Zwiększ swoje szanse Na początku chcę Ci powiedzieć o tym jak za pomocą odżywiania zwiększyć...
Prawidłowy poziom kwasu foliowego i żelaza w organizmie jest niezwykle ważny zwłaszcza dla przyszłych matek i ich nienarodzonych dzieci. Zgromadzone jeszcze przed ciążą w odpowiedniej ilości żelazo i kwas foliowy zapewnią dziecku prawidłowy rozwój już od chwili poczęcia. Żelazo nie jest jednak...
Czy jednak chorowanie jest nieuniknione? Niekoniecznie! Od tego, jak silna jest Twoja odporność, zależy, czy będziesz często chorować. A co na nią wpływa? Na pewno to, co codziennie układasz na swoim talerzu. Przekonaj się na co warto zwrócić uwagę. Pamiątka znad morza Z...
Suplementacja w ciąży – czy jest konieczna? Po suplementy diety w USA, Kanadzie i Australii sięga ok. 78% - 98% kobiet. Jednak w gabinetach lekarskich w Polsce przyszłe mamy czasem spotykają się z opinią niektórych ginekologów, że żadna suplementacja oprócz kwasu foliowego (o którym będzie...
Brak żelaza Dla mnie najlepszym rozwiązaniem było żelazo w płynie. Wybrałam produkt Blueiron, który zawiera dodatek borówek skandynawskich zapewniających bardzo dobry smak. Poza tym w swoim składzie ma witaminę C ułatwiającą jego wchłanianie, biotynę i kwas foliowy. Suplement polecany jest zarówno...
Przesilenie wiosenne, zmęczenie, brak humoru, słaba odporność, a nawet symptomy depresji – to wszystko mogą być objawy nieprawidłowego poziomu witamin i mikroelementów w organizmie. Aby to dokładnie sprawdzić udaj się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Jednak...
Najczęstszymi czynnikami ryzyka zbyt niskiego poziomu witaminy C są niewłaściwa dieta, anoreksja, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niektóre choroby. Objawy niedoboru mogą trwać miesiącami. Co powinno wzbudzić niepokój? 1. Zmęczenie i zły nastrój Zmęczenie,...
Najważniejszą zasadą do jakiej warto się stosować w czasie ciąży to zachowanie umiaru. Odnosi się to zarówno do zasad odżywiania, jak i np. stosowania kosmetyków czy uprawiania ćwiczeń. Umiar również w przypadku ziół jest bardzo wskazany. Niektóre zioła mają bowiem silne...
W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kobiety na witaminy i minerały. Najlepiej, gdy twoja dieta będzie zawierała takie składniki, które są najbogatsze w odpowiednie...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
? Dzień dobry Pani Doktor! Podaję mojemu 2 letniemu synowi żelazo ACTIFEROL 30 mg-2 razy dziennie ,kwas foliowy. Chciała bym się zapytać jakie witaminy najlepiej podawać żeby te żelazo dobrze się wchłaniało? Jego wyniki są takie:hemoglobina-11,12. hematokryt 34,4. MCH 24,41. PDW 18. NEU% 33,9....