Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy, przez co zmuszeni jesteśmy do kupowania przetworzonej żywności, której brak witamin, minerałów i innych potrzebnych nam składników odżywczych. Boimy się również, że zdrowe jedzenie nie będzie dość smaczne. Tymczasem wystarczy trochę pogłówkować i poświęcić...
REGULAMIN KONKURSU „#WYZWANIE5PORCJI” §1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia...
Wszyscy czekamy na Boże Narodzenie, bo to święta wyjątkowe, spędzane w gronie rodzinnym. Z niektórymi widujemy się raz do roku, chcemy więc jak najdłużej celebrować miłe chwile. Ale tu jest właśnie pułapka, bo większość czasu spędzamy przy stole. Świąteczne potrawy nie...
Zdarza Ci się już w niedzielne popołudnie myśleć o tym co musisz zrobić w pracy? Wyobraź sobie, że z powrotem do szkoły jest podobnie. Oczywiście każde dziecko jest inne i tutaj nie chodzi tylko o jego wiek (choć o to też), lecz także o to jakie ma podejście do nauki,...
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
Szybie tempo życia, stres, klimatyzacja, tytoń i alkohol, niedobór snu, opalanie bez wysokich filtrów oraz makijaż noszony cały dzień sprawiają, że kosmetyki choćby najlepsze, wykorzystujące najnowsze technologie, to za mało dla naszej cery. Potrzebuje...
Większość z nas zna jakiś przepis na chłodnik. Ma taki swój sprawdzony i ulubiony. Chłodnik z buraków, chłodnik ogórkowy i chłodnik z pomidorów - to największe klasyki. Chcemy Wam polecić trzy proste i szybkie przepisy na najbardziej znane chłodniki. Wszystkim trzymającym...
Latem mamy nieocenioną szansę na zmianę nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Kuszą nas soczyste i świeże warzywa i owoce. Warto podążać za tymi chętkami, ponieważ właśnie latem dzięki darom, którymi ta pora roku nas obdarza możemy wzmocnić swoją odporność,...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Dlatego, jeśli menopauza już doprowadziła do przekroczenia prawidłowej masy ciała, pora zrewidować dotychczasowe nawyki żywieniowe i podjąć konkretne działania. Zobacz, co musisz zmienić i przekonaj się, że odchudzanie w okresie menopauzy to nie „mission impossible”. Mniej kalorii...
Rozszerzanie diety niemowlaka - od kiedy zacząć? Podstawą żywienia niemowląt jest mleko mamy, bądź mleko modyfikowane. Jeżeli mówimy o wyłącznym karmieniu piersią, należy dążyć, aby docelowo trwało...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Kiedy wprowadzać nowości do diety dziecka Zgodnie z zaleceniami specjalistów wprowadzanie nowych posiłków można rozpocząć, kiedy dziecko skończy 6. miesiąc życia w przypadku niemowląt karmionych tylko piersią, zaś dwa miesiące wcześniej, jeśli karmione jest mlekiem...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy...
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać...
Przekąski dla dzieci powinny dostarczać zdrowych składników. Chcesz przekonać dziecko do jedzenia warzyw? Musisz być kreatywna i szukać oryginalnych pomysłów. Warzywa i owoce przygotuj dzieciom w niecodzienny sposób. Warzywa podaj w formie szaszłyków z kolorowymi dipami,...
Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilliCebula z soczewicąSkładniki: 3...