Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Pomidory to bardzo wszechstronne warzywa, oferujące cały wachlarz możliwości kulinarnych, od rozmaitych dań w formie surowej, po przetwory oraz zupy, czy koktajle. Co takiego mają w sobie pomidory, co skłania do sięgania po nie przy każdej możliwej okazji? Na pewno dużo...
W czasie przedświątecznej gorączki biegamy po sklepach kupując mnóstwo produktów. W końcu na wigilijnym stole musi się znaleźć aż 12 dań, a na kolejne dni świąt trzeba przyrządzić jeszcze inne...
Schemat żywienia niemowląt 2016 to materiał z którym zapozna się każda odpowiedzialna mama. Przygotowałyśmy dla Was proste w obsłudze tabele, które...
Zucchina bo tak mawia się na nią w jej ojczyźnie, przywędrowała do nas z Włoch. Włoska kuchnia podaje liczne przepisy w których dużą rolę odgrywa makaron. My postanowiłyśmy cukinię nafaszerować. Cukinia nadziewana nie jest nowym odkryciem...
Lato jest wyjątkową porą roku. Oprócz pięknej pogody, słońca i urlopu, daje nam to, co najlepszej dla skóry – świeże owoce i warzywa, z których samodzielnie możemy przygotować domowe maseczki na twarz, szyję i dekolt. A więc drogie dziewczyny i panie, zajrzyjmy do naszego...
Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej.
W tym roku postanowiliśmy postawić maly foliaczek na naszej działce, szkoda nam było pomidorków z przed roku, ktore nie zdąrzyły w gruncie dojrzeć. Głównym konstruktorem foliaka był mó mąż ale młody dzielnie mu pomagał i nie mógł się doczekać kiedy zamieszkają w...
Nie byłam również chudą kobietą, ale dodatek w postaci 15 kilogramów na przestrzeni trzech lat był dla mnie sporym rozgoryczeniem. To właśnie wtedy siostra nakłoniła mnie do zapoznania się z ofertą cateringów dietetycznych. Byłam pod ogromnym wrażeniem, jak wiele pozytywnych...
Bąblownica czasem nazywana jest chorobą niemytych jagód, jednak może się ona rozprzestrzeniać przy pomocy także innych warzyw, ziół, czy owoców. Czym jest bąblowica i jak się objawia? Bąblownica- jakie są objawy choroby? Bąblownica, to choroba wywoływana przez zarażenie tasiemcem...
Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować! 1....
Po pojawieniu się noworodka, świat zmienia się o 180 stopni, noce są nieprzepasane, a kobieta potrzebuje intensywnej regeneracji, aby jak najszybciej wrócić do formy i odzyskać siły. Niestety, wiele kobiet po ciąży,...
Wiele z tych zmian wiąże się z intensywną produkcją żywności, która generuje tony nienadających się do recyklingu odpadów, zanieczyszcza glebę, zużywa ogromne ilości wody, a proces dystrybucji żywności generuje sporą ilość CO2. Jednym ze sposobów na zmniejszenie...
Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Kolejny dzień i znów szukanie pomysłu na obiad. Gdy do tego dochodzi jeszcze praca, zakupy i spacer z maluchem nie ma już zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś pożywnego, ciepłego i przede wszystkim smacznego. Na szczęście mamy sposoby, żeby przygotować taki obiad w...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Najczęstszymi czynnikami ryzyka zbyt niskiego poziomu witaminy C są niewłaściwa dieta, anoreksja, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niektóre choroby. Objawy niedoboru mogą trwać miesiącami. Co powinno wzbudzić niepokój? 1. Zmęczenie i zły nastrój Zmęczenie,...
Sok z wyciskarki ma zupełnie inne właściwości produkty pochodzące z półek sklepowych - nawet te z krótkim terminem przydatności. Dlaczego warto pić soki świeżo wyciskane? Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek. Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo...