Sól himalajska pochodzi ze wschodniego pasma Himalajów, a dokładnie z Pakistanu, gdzie jest wydobywana. Jej złoża sięgają na głębokość pół kilometra pod ziemią, datowane są na setki lat wstecz, a powstały po wysuszeniu oceanów. Ta czysta sól krystaliczna...
Ostropest pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest on rośliną z rodziny astrowatych, tak jak oset, ma również podobne do niego kwiaty o fioletowej barwie, ale różni się charakterystycznymi,...
Sezon na szparagi jest u nas na wiosnę, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi pochodzą z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Jednak, żeby zachowały swoje...
Doskonale znana jest nam sytuacja gdy wracamy do domu z aktywności sportowej w przemoczonym ubraniu i butach, dlatego warto zadbać o dobrą impregnację. A wbrew pozorom taka domowa impregnacja jest bardzo prosta i skuteczna. Można ją wykonać w trakcie codziennego prania. Odzież sportowa...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy
Awokado należy do tzw. superfoods, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie bez żadnych skutków ubocznych, najprościej mówiąc nie da się go przedawkować. Zawiera bardzo zdrowe tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości błonnika, aminokwasów,...
Gojnik, to roślina należąca do rodziny jasnowatych. Rośnie na wysokości około 1400 m.n.p.m. Jest więc wolny od większości zanieczyszczeń. W antycznej Grecji napar z gojnika podawany był rannym żołnierzom, aby przyspieszyć gojenie ran. Regularne picie naparu sprzyja poprawie funkcjonowania mózgu, szczególnie...
Jak ustrzec się przed infekcją, gdy wszyscy wokół kaszlą i kichają? Najlepiej naturalnie wzmocnić swoją odporność, aby szybko zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i nie dać się chorobie. Sięgnij po produkty, które uznawane są za naturalne antybiotyki ze względu na swoje...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Co to jest sól Epsom? Sól Epsom ma postać bezwonnych drobnych białych kryształków. Ze względu na swój smak nazywana jest też solą gorzką, a z uwagi na swoje pochodzenie - określana mianem soli angielskiej. Choć z nazwy i wyglądu przypomina zwykłą sól kuchenną,...
Woda kokosowa pozyskiwana jest z wnętrza niedojrzałego jeszcze, zielonego kokosa. Jest ona niezwykle czysta, ponieważ przedostając się z gleby poprzez cały pień aż do orzecha palmy kokosowej przechodzi proces filtracji. Woda kokosowa to nie to samo co mleko kokosowe, które...
Już od ponad pół wieku przyzwyczailiśmy się do pokonywania wielu chorób przy użyciu antybiotyków, jednak zazwyczaj nie zastanawiamy się jak one działają i czy na pewno powinniśmy je przyjmować. Co to jest antybiotyk?
Do niedawna wody kwiatowe i roślinne były zupełnie niedoceniane przez firmy kosmetyczne i traktowane po prostu jako bezużyteczny produkt uboczny powstały...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Są naturalne, mają przyjemną konsystencję i pochodzą z różnych zakątków świata. Do pielęgnacji ciała oraz skóry twarzy możesz wybrać taki olej, który...
Natura ma ogromną siłę, o której czasami zapominamy. Zamiast sięgać w pierwszej kolejności po antybiotyki i inne środki farmaceutyczne, spróbujmy pokonać chorobę w naturalny sposób. Dodatkowo, naturalne składniki takie jak: czarny bez, aronia...
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Polar - co charakteryzuje ten niezwykły materiał? Polar to materiał wykonany z cienkich poliestrowych włókien wypełnionych powietrzem, który wyróżnia się pierwszorzędnymi właściwościami termicznymi oraz wyjątkową miękkością. To innowacyjne tworzywo skupia w sobie wiele zalet, takich jak...
W okresie przeziębień i częstych chorób wielu rodziców chętnie korzysta z naturalnych metod, które można stosować w domu. Jedną z nich jest syrop z cebuli, zanany już naszym babciom i prababciom. Ten doskonały syrop na kaszel i katar można stosować u dorosłych. Ale czy syrop z cebuli dla rocznego...