Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....
Co to jest akupresura? Akupresura to konwencjonalna metoda leczenia pochodząca Stosowano ją już w starożytności - źródła wskazują w tej kwestii nawet na okres 5000 lat p.n.e. Polega na dotykaniu, głaskaniu, uciskaniu lub opukiwaniu określonych miejsc na ciele człowieka. Uznaje się...
Witamina K może występować w przyrodzie jako: fitochinon, znany też jako witamina K1 – obecny w zielonych warzywach; menachinon, czyli witamina K2 – syntetyzowana przez bakterie. Istnieje również witamina K3 (menadion),...
Dziś ten rodzaj nakrycia nocnego zamieniliśmy na kołdry puchowe, które od swoich poprzedników zabrały wszystko co najlepsze, a w dodatku przeobraziły się w idealny materiał do snu. Jesteś ciekawy właściwości puchowej kołdry z gęsich piór? Dowiedz się więcej o tym, jak spać w komfortowych warunkach! Kołdra...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Kozieradka pospolita/lekarska, inaczej greckie siano lub boża trawka jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Jej właściwości lecznicze znane są już od czasów starożytnych. Pochodzi z Azji (rodzimym obszarem występowania kozieradki był Kaukaz, Uzbekistan...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...
Olej rzepakowy – znany produkt, skrywający tajemnicę Artykuły wyprodukowane z tego samego surowca mogą mieć zupełnie inne właściwości. Wszystko zależy tak naprawdę od procesu obróbki. Olej rzepakowy dostępny w sklepach jest zupełnie innym produktem niż olej nierafinowany rzepakowy. Różni...
Czym Miód Manuka...
Organizm dziecka nieustannie się rozwija i rośnie, dlatego dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych powinno stanowić priorytet rodziców. Jak mleko krowie wpływa na nasze zdrowie i kiedy można je wprowadzić do diety dziecka? Mleko krowie jak wprowadzać do diety dziecka? Zgodnie...
W tej niepozornej roślinie można znaleźć ogromne ilości związków bioaktywnych pozytywnie działających na nasze zdrowie. Zawartość flawonoidów i wolnych kwasów fenolowych poprawia pracę układu krążenia, chroni przed wolnymi rodnikami i stymuluje układ odpornościowy. Zawarte w liściach...
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka. Wiemy o tym, że jest niezbędna w procesie budowania kości i zębów u dzieci, dlatego suplementujemy ją już niemowlakom, także tym karmionym piersią. Witamina D bierze też udział w budowaniu odporności...
Olej z wątroby dorsza – bogactwo składników Tran z dorsza – jedynie olej z tej ryby może nosić taką nazwę – to prawdziwy skarb, jeśli chodzi o bogactwo składników odżywczych. Dostarcza do naszego organizmu m.in. kwasy omega-3, kwas dokozaheksaenowy, witaminę D3 oraz witaminy A i E. Tak szeroka...
Mimo, że rośliny adaptogenne były wykorzystywane już dużo wcześniej, wydaje się, że teraz przeżywają swój wielki renesans. Coraz więcej wyników badań donosi o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Zobaczcie co nam dobrego daje arktyczny korzeń i komu jest najbardziej...
Choć aloes pochodzi z pustynnych terenów Afryki możesz go wyhodować również na własnym parapecie. Zaliczany jest od do sukulentów, czyli roślin kumulujących wodę, dzięki czemu mogą one przetrwać nawet suszę. Najbardziej powszechne jego odmiany to aloes drzewiasty (Aloes...
Ashwagandha (czyt. aszfaganda) inaczej Witania ospała lub Śpioszyn lekarski (Withania somnifera) pochodzi z rodziny roślin psiankowatych, a uprawiana jest w Indiach, Afryce i Azji Mniejszej. Nazywana jest również indyjskim żeń-szeniem ze względu na podobne adaptogenne...
Dlaczego produkty pszczele są wyjątkowe? Wszystkie produkty pszczele mają unikalne cechy wynikające ze skomplikowanego procesu produkcji. Pszczoły angażują się w proces produkcji, który obejmuje zbieranie nektaru, przetwarzanie go w miód, tworzenie wosku, oraz zbieranie pyłku i żywicy do...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Jod magazynowany w tarczycy produkuje tyroksynę i trójjodotyroninę, a to właśnie te hormony tarczycy warunkują procesy zachodzące w organizmie. Dzięki tym procesom prawidłowo może funkcjonować układ nerwowy, mięśniowy, krwionośny, możemy rosnąć, rozwijać się intelektualnie, jak również mieć prawidłową...
Miód od wieków wykorzystywany jest w leczeniu wielu schorzeń. Uważany za naturalny antybiotyk ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień, grypy, wspomaga pracę serca, usprawnia trawienie, odżywia mózg, zwiększa...