Miód znany jest ze swoich cennych właściwości od zarania dziejów. Już w starożytności czczono pszczoły, a miód uważano...
Dbając o zdrowie naszych dzieci z pewnością odwiedzimy miejsca z kosmetykami naturalnymi i ekologicznymi, mimo iż nie krzyczą do nas z reklam „tuż przed Dziennikiem”. Oto dlaczego warto. Kosmetyki naturalne przyjazne dzieciom: kryteria Kosmetyki naturalne...
Choć to nie nowy suplement, trzeba przyznać, że staje się coraz bardziej popularny. Jeśli chcesz schudnąć warto włączyć do swojej diety właśnie zielony jęczmień. Właściwości które posiada nie tylko pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także zadbać...
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...
Olejki eteryczne stosowane są w aromaterapii nie tylko ze względu na ich przyjemny zapach, ale przede wszystkim z powodu ich właściwości leczniczych. Uzyskuje się je ze świeżych bądź suszonych...
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa...
Powrót do natury sprawił, że zaczęłyśmy doceniać zapomniane już naturalne i wszechstronne właściwości polskiego szarego mydła. Jest ono idealną alternatywą dla osób ceniących prosty, naturalny skład i różnorodne zastosowanie oraz produkty przyjazne środowisku i nie testowane...
Coraz gorsza jakość powietrza, jedzenia, stresujący tryb życia i ciągły bieg bez czasu na odpoczynek powodują, że ludzie cierpią na bezsenność, zapadają na depresję lub nerwice lękowe, mają symptomy...
Moringa, a właściwie moringa olejodajna to roślina zwana drzewem życia (znana jest także jako drzewo chrzanowe), która rośnie głównie w krajach azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Jest bardzo odporana na suszę, dlatego świetnie sobie radzi w suchym klimacie. Listki...
Wydawać by się mogło, że kapusta to takie zwykłe warzywo spotykane na każdym polskim polu, w każdej polskiej wsi. Jemy ją na wiele sposobów i wcale nie zastanawiamy się nad dobroczynnym wpływem kapusty na nasz organizm, chociaż niejedno z nas słyszało od babci lub mamy,...
Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Czystek to bardzo silnie działające zioło wzmacniające układ odpornościowy, a przy tym pozbawione wszelkich działań ubocznych. Herbatę z czystka mogą pić nawet dzieci już od 3 miesiąca życia....
Czym jest tran? Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb lub ssaków morskich....
Serwatka jest produktem ubocznym powstający podczas produkcji sera – jest to płyn oddzielający się od skrzepu mleka. W poprzednich dekadach była traktowana jako odpad, ale współczesne badania nieco zmieniły ten stan, wskazując, że serwatka ma wiele właściwości korzystnych dla naszego
U wielu osób stany osłabienia organizmu obserwuje się na przełomie zimy i wiosny, kiedy to najczęsicej pojawiają się niedobory składników odżywczych. Nie mamy owoców i warzyw w tym czasie,...
Czym jest sól fizjologiczna i jak inaczej się nazywa? Sól fizjologiczna, którą określa się również płynem fizjologicznym, to wodny izotoniczny roztwór chlorku sodu (NaCl) o stężeniu 0,9%. Choć niektórym kojarzy się głównie z kroplówkami, zastosowanie soli fizjologicznej w warunkach domowych...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.