Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego stołu zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Co region, to potrawa Daniem, które musi pojawić się podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście zupa. Jaka? Tutaj już można spotkać się z różnymi odmianami. Prym wiedzie przede wszystkim zupa grzybowa na przemian z czerwonym barszczem. Nie są to jednak jedyne dania, które pojawiają się na...
Lato najbardziej kojarzy się z kurkami, które otwierają sezon grzybowy na dobre. Podróżując podczas wakacji po Polsce często można natknąć się na przydrożnych sprzedawców owoców leśnych i grzybów. Z grzybami trzeba jednak bardzo uważać, jeśli ktoś nie potrafi rozpoznawać...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne...
Jeśli dbasz o linię, pamiętaj o tym również...
Pierwsze Wigilie z Młodym – zarówno ta kiedy był jeszcze w brzuchu jak i ta kiedy był już z nami przebiegły pod znakiem gwaru i tłumu gości. Zapraszaliśmy do nas całą rodzinę by wspólnie w kilkunastoosobowym gronie spędzić ten dzień. W tym roku po raz...
Ponoć najlepsze kasztany są w Paryżu, ale możecie także tą wymarzoną, jesienną przekąskę przygotować u siebie w domu. Lekko słodki smak kasztanów podbija...
Dziadek to wyjątkowa postać w życiu wnuków – zwykle kojarzony z ogromną serdecznością, rozpieszczaniem i nauką specjalnych umiejętności, jak choćby łowienie ryb, czy robienie samolotów z papieru. Dlatego wybierając prezent na Dzień Dziadka, warto się upewnić się, że podarunek będzie nie tylko ciekawy,...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
Na te pytanie odpowie Monika Wójcik, położna i Ambasadorka kampanii społeczno – edukacyjnej „Położna na medal”. Może wydawać się, że w Święta Bożego Narodzenia kobieta w ciąży jest w o wiele lepszej sytuacji niż ta, która już urodziła i karmi piersią. To błąd....
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Onychofagia, czyli nawykowe obgryzanie paznokci, zaliczane jest do problemów dermatologicznych powstałych na tle psychologicznym. Problem ten dotyka zarówno małe dzieci jak i nastolatków oraz dorosłych. Wraz z dojrzewaniem wiele osób oducza się obgryzać paznokcie, ale ok. 15 proc. dorosłym nie udaje...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...