Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Korzeń maca stał się ostatnimi czasy popularnym superfood, czyli rośliną o nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych i odżywczych. W sproszkowanej formie można go dodawać do zdrowych deserów, koktajli i różnych dań przyrządzanych na zimno, ponieważ obróbka termiczna pozbawia...
Świetnym miejscem, w którym widać zachodzące zmiany jest Pinterest. To właśnie tu widać co cieszy się rosnącym zainteresowaniem, a więc co za chwilę będzie modne. Wybraliśmy dla was trendy 2020 dotyczące stylu życia, m.in. zdrowego jedzenia, odpowiedzialnej konsumpcji, wellnes, czy aranżacji domu. TOP...
Każdy z nas chce się dobrze czuć, prawda? Szukamy sposobów jak sobie radzić ze zmęczeniem, brakiem energii i zanieczyszczeniami środowiska wpływającymi na naszą kondycję. Okazuje się, że dużo możemy zrobić sami. W internecie można znaleźć mnóstwo porad: jak zrobić naturalne...
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka Organizm małego dziecka dopiero kształtuje swój układ odpornościowy. Pełną odporność dzieci nabywają dopiero około 12. roku życia, a do tego czasu często trenują swój system, zwłaszcza...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
To prawda, że o cerę powinnyśmy dbać codziennie, a zwłaszcza o jej prawidłowe oczyszczanie (i demakijaż), a także nawilżanie. O to ostatnie pomogą nam zadbać zarówno nawilżające kremy i balsamy, jak i codzienne picie odpowiedniej ilości wody. Jednak długie jesienne wieczory mogą sprzyjać również...
Lista została opracowana przy udziale ekspertów z całego świata. Jej głównym przesłaniem jest zaniepokojenie, iż rządy państw nie inwestują odpowiednich środków, by zaspokoić podstawowe potrzeby, a obowiązujące systemu zdrowotne nie są wystarczające. By skutecznie zapobiegać rozwojowi wielu chorób,...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Każde szczepienie wywołuje reakcję obronną organizmu. Odpowiedź układu odpornościowego na szczepionkę objawia się pojawieniem się odczynów po szczepieniu. Są one spodziewaną reakcją organizmu, ale równocześnie niepożądaną dlatego nazywa się je NOP (niepożądany odczyn poszczepienny).
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu istniała tylko żywność ekologiczna. Do uprawy zbóż, warzyw czy owoców nie stosowano sztucznych nawozów, nie modyfikowano ich genetycznie, a zwierzętom nie podawano antybiotyków i hormonów bez potrzeby. Dziś, aby zjeść warzywa uprawiane naturalnie...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...