Świetlica mieści się w samym centrum Krakowa, przy ul. Pijarskiej, gdzie czas spędzają dzieci i młodzież, które mają w domu trudną, a nieraz bardzo trudną sytuację. To magiczne miejsce, gdzie dzieciaki i dorośli po prostu uwielbiają ze sobą przebywać, razem śmiać się, rozmawiać lub po prostu...
Wybieraj wartościowe produkty Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z radykalną zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Czasem wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji, aby jeść lepiej i dostarczyć tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze organizmowi. W codziennym menu z całą pewnością powinno...
Sałatki na Wielkanoc to podstawa świątecznego stołu. Sięgamy po nie ze smakiem nie raz, nie dwa. Najważniejsze, że są lekkie i stanowią doskonałe urozmaicenie wśród wielkanocnych potraw. Dobra sałatka, jak te na które dzielę się przepisami, znika w mgnieniu oka. Sprawdzone,...
Wersja podstawowa? Sól i pieprz. My dodajemy do niej jeszcze jeden artykuł, który potrafi odmienić smak potrawy o 180 stopni i – nierzadko – uratować cały obiad. Chodzi oczywiście o ketchup. Z ketchupów dostępnych na polskim rynku zdecydowanie wyróżnia się intensywnie pomidorowy ketchup Pudliszki....
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Warzywa powinny się znajdować w każdym jedzonym przez ciebie posiłku. Jeśli chcesz sprostać temu zadaniu, przyrządzaj sobie codziennie rozmaite sałatki. Dobieraj rozmaite warzywa i przyrządzaj do nich lekkie dressingi. W ten sposób dostarczysz organizmowi odpowiednią...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
Śledzie z cebulką w słodko-kwaśnej marynacie smakują przepysznie To tradycyjne danie robi się szybko, a po rzygotowaniu można je przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Coś na obiad i to coś pysznego mamy dla Was. Zebrałyśmy kilka smakowitych przepisów. Co najlepsze są nie tylko proste w wykonaniu, lecz także mniej...
Stół przykryty białym obrusem, na stole bukiet czerwonych róż w wazonie, świece, a w tle cicho grająca nastrojowa muzyka. Szampan chłodzi się w lodówce, a my mamy kilka pomysłów na kolację na walentynki:
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
- Warzywa i owoce powinny być naturalnym elementem jadłospisu dziecka już od momentu rozszerzania diety niemowlaka. Z reguły jedzenie owoców przychodzi maluchom łatwiej, ze względu na ich naturalnie słodki smak. Większości dzieci nie trzeba więc specjalnie do nich namawiać. Trudniej bywa z warzywami....
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych...
Czym jest zapiekanka? Wielu zapewne pamięta również zapiekankę w nieco innej formie, a mianowicie jako jednogarnkowe danie będące mieszaniną wielu składników (m.in. makaronów, mięsa, warzyw, serów oraz sosów) przygotowywanych...
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak...