Sok żołądkowy jest substancją wydzielaną przez gruczoły trawienne żołądka. Na dobę żołądek wydziela około 1,5 litra soku.Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są: kwas solny, pepsynogen, pepsyna (enzym trawiący białko) oraz śluz.Zadaniem kwasu solnego jest...
Maluch powoli wkracza w dorosłe "menu". Jeszcze kilka miesięcy i z zamiłowaniem będzie zajadał się tym samym co rodzice. Póki co 9 miesiąc to czas na nowości typu nabiał oraz produkty zawierające gluten. Ja w poprzednich miesiącach - roszerzamy...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...
Szparagi z sosem holenderskim Składniki: 2 kg białych lub zielonych szparagów, 150 ml białego, wytrawnego wina, 20 g masła, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, sos holenderski Sposób przyrządzania: Szparagi obrać i odciąć dolny koniec –...
Aloes - roślina coraz częściej doceniana i uprawiana również w warunkach domowych. Istnieje blisko 400 odmian aloesu - może występować w postaci krzewu, byliny, a nawet drzewa.Jest to roślina lecznicza, sok z aloesu używany jest w medycynie i kosmetologii, jego smak doceniają też...
Termin ten odnosi się do stanu jędrności żywych komórek roślinnych, rzadziej zwierzęcych. Jest to stan spowodowany wysyceniem komórek lub tkanek wodą. Dzięki temu roślina lub narząd ma możliwość utrzymania kształtu oraz określonej pozycji. Dotyczy to tkanek i komórek nie posiadających...
Test obciążenia glukozą (GTC) to badanie, które wykonuje się między 24. a 28. tygodniem ciąży, a polega ono na doustnym przyjęciu rostworu składającego się z 50 g glukozy (kupuje się ją w aptece) i 150 ml wody. Jest to badanie sprawdzające, które pokazuje w jakim stopniu organizm...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna. Znajduje również zastosowanie w kulinariach. Surowe owoce są niejadalne z powodu gorzkiego smaku i zawartości trującego składnika -...
Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Kwasy alfa-hydroksylowe, popularnie nazywane kwasami AHA znajdują obecnie coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Ich dobroczynne działanie...
Choroba refluksowa przełyku – schorzenie, polegające na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, z powodu niesprawności zwieracza dolnego przełyku. W krajach rozwiniętych 20% populacji ma objawy choroby przynajmniej 1 raz w tygodniu, natomiast...
Wybór menu na własne wesele nie jest łatwy. Trzeba podjąć decyzję za wielu osób. Z pewnością możecie liczyć na podpowiedzi ze strony restauracji, jednak ważne, żebyście...