Ashwagandha (czyt. aszfaganda) inaczej Witania ospała lub Śpioszyn lekarski (Withania somnifera) pochodzi z rodziny roślin psiankowatych, a uprawiana jest w Indiach, Afryce i Azji Mniejszej. Nazywana jest również indyjskim żeń-szeniem ze względu na podobne adaptogenne...
Korzeń maca stał się ostatnimi czasy popularnym superfood, czyli rośliną o nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych i odżywczych. W sproszkowanej formie można go dodawać do zdrowych deserów, koktajli i różnych dań przyrządzanych na zimno, ponieważ obróbka termiczna pozbawia...
Płodność nie jest problemem dla wielu par dopóki nie zaczynają się oni starać o potomstwo, a wtedy okazuje się, że jednak nie jest to takie proste jak się wcześniej wydawało. Zdolność...
Niestety w Polsce ani w Unii Europejskiej nie ma obligatoryjnych uregulowań prawnych definiujących, kto i kiedy może się posługiwać takimi określeniami jak: produkt ekologiczny, produkt naturalny. Wielu producentów i dystrybutorów, nadużywa tych haseł jako doskonałych...
Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
Wszystkie rodzaje papryki są zdrowe i niskokaloryczne. Zbliża się na nie sezon, więc niedługo będą dostępne nasze krajowe odmiany, a ceny będą najniższe w ciągu roku warto więc z tego korzystać i jeść najlepiej świeżą, surową paprykę. Wtedy ma ona najwięcej cennych dla...
Niestety, najmłodsi bywają wrażliwi na takie zmiany i nierzadko reagują silnymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Wynika to z naturalnej niedojrzałości układu pokarmowego u dzieci. Do najbardziej powszechnych przypadłości pokarmowych, które mogą wystąpić u maluchów...
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Co zrobić, żeby ten chwilowy spadek formy nie stał się punktem zwrotnym w kierunku starych,...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
Grota solna Grota solna to miejsce zbudowane z kilkudziesięciu ton soli, pochodzącej głównie z mórz, rodzimej soli kłodawskiej, której skład jest bardzo bogaty w pierwiastki biofilne a także brązowej soli z Pakistanu dzięki której jaskinia uzyskuje bursztynową poświatę, sprzyjającą zdrowotnym sesjom....
Jak odżywiać się jesienią, aby mieć energię? Czy wraz z nadejściem jesiennej słoty tracisz siły witalne? Wieczorami masz ochotę zaszyć się w domu i zajadać smutki? Nieprzyjazna aura za oknem wcale nie musi oznaczać spadku motywacji do codziennych aktywności. Zmiana jadłospisu potrafi zdziałać...