Robiąc przegląd produktów spożywczych, które kupujemy w sklepie, można zauważyć, że zwiększa się ilość tych z dodatkiem słodzików. Słodzik znajdziemy w gumach do żucia, napojach gazowanych, cukierkach, żelkach a przede wszystkich w produktach dla diabetyków....
Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich...
Do tej pory nie interesowałam się tą chorobą. Była gdzieś obok, daleko… Wszystko się zmieniło, kiedy cukrzyca pojawiła się w mojej rodzinie… Zrozumiałam, ze może ona dotyczyć także mnie lub mojego dziecka… Przychodzi zupełnie niepostrzeżenie… Można z nią żyć, ale nieleczona...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, dlatego też jeśli się na nią zdecydujesz musisz być konsekwentna. Już na początku musimy Cię ostrzec, że nie będzie to łatwe. W diecie jednak najbardziej chodzi o efekty, a w tym przypadku,...
„Nie daję dziecku dużo słodyczy” Jako rodzic zapewne wiesz, że do powstawania próchnicy...
Autor: Alinka Varabyeva Naukowcy coraz częściej porównują uzależnienie od cukru z uzależnieniem od narkotyków. W nadmiernych ilościach słodycze wywołują uczucie euforii i zapewniają dodatkową energię.Nadmierne spożycie słodyczy może być także związane z brakiem...
Prosty skład kluczem do sukcesu W słodyczach znajdziemy głównie cukier prosty, który jest nie tylko źródłem energii, ale również pobudza układ nerwowy i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Poza tym jedzenie...
Odwieczna wojna na linii rodzice - dziecko, zazwyczaj toczy się o to samo - słodycze. Dziecko chce jeść słodkości więcej i częściej. Rodzice natomiast, ograniczają słodycze jak mogą. Starsze dziecko, które już zna smak słodkich przekąsek, choć wie, że nie może jeść wyłącznie słodyczy, często odmawia...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....