Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
W pewnym momencie życia mleko przestaje dziecku wystarczać. Dietę rozszerzamy, ale nie zmieniamy całkowicie, to znaczy mleko jest nadal podstawowym produktem,...
Jak sprawić, aby jadłospis niemowlęcia był zbilansowany, smaczny, a zarazem skomponowany z bezpiecznych produktów? Poznaj kilka przydatnych wskazówek od Katarzyny Rabendy, eksperta BoboVita.
Czereśnie są ulubionymi owocami sezonowymi. Czekamy na nie cały rok, by zaledwie przez miesiąc cieszyć się ich smakiem. Mają łagodny, słodki smak i są soczyste. Tylko czy czereśnie są wartościowymi owocami, skoro zawierają tyle wody? Jak mały brzuszek radzi sobie z trawieniem...
Maliny są pyszne i zdrowe, dlatego ich obecność w diecie niemowlaka jest koniecznością. Jak wszystkie owoce sezonowe należy je podawać bobasowi stopniowo, obserwując jego reakcję. Maliny, podobnie jak truskawki, mogą uczulać, dlatego tak ważna jest kontrola efektów ich spożycia. Od...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
Po kilku pierwszych miesiącach karmienia wyłącznie piersią, przychodzi pora na rozszerzanie diety niemowlaka. Początkowo nowe jedzenie powinno być gładkie i łatwe do połknięcia, dopiero z czasem zostawimy grudki i większe kawałki jedzenia. Zależy nam też, by jedzenie było pożywne i zachowało jak najwięcej...
Magnez przyczynia się do pracy mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego oraz mięśni układu trawiennego. Spożywając posiłki, to dzięki magnezowi możemy czerpać z nich energię potrzebną...
Mleko mamy to doskonale skomponowany zestaw składników odżywczych idealnie dopasowanych do potrzeb dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecka, a później, jeśli...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia Konkursu (zwanego dalej "konkursem") Rozszerzamy dietę dziecka. Wygraj...
Potrawy poddane obróbce cieplnej w postaci smażenia cieszą się u nas popularnością, jednakże nie jest to najzdrowszy sposób ich przygotowania. A zwłaszcza dla małego dziecka, którego układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia ciężkich smażonych obiadków czy śniadań. Czy i od kiedy...
Maluch każdego dnia doświadcza, nabywa nowe umiejętności, a także z radością odkrywa kulinarny świat. Jednocześnie ma szczególne potrzeby żywieniowe, dlatego potrzebuje dopasowanej diety, która będzie wspierała jego harmonijny rozwój. Jakiej? Podpowiadamy. Okno...
W 11 miesiącu życia dziecko coraz sprawniej się porusza. Podejmuje samodzielne próby utrzymania pionowej pozycji ciała, a zwinne paluszki potrafią podnosić nawet najmniejsze okruszki z podłogi. Maluch umie już mówić “nie”, a rozszerzanie diety nabiera...
Kiedy wprowadzać nowości do diety dziecka Zgodnie z zaleceniami specjalistów wprowadzanie nowych posiłków można rozpocząć, kiedy dziecko skończy 6. miesiąc życia w przypadku niemowląt karmionych tylko piersią, zaś dwa miesiące wcześniej, jeśli karmione jest mlekiem...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla...
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Małe dzieci bardzo często marudzą podczas jedzenia, wybrzydzają, nie chcą jeść wybranych składników np. groszku czy marchewki, jedzą tylko kilka ulubionych produktów lub w ogóle odmawiają jedzenia posiłku. Wydaje się, że każde dziecko w pewnym wieku przez to przechodzi...
Nasze maluchy są dwa razy bardziej narażone na ryzyko odwodnienia niż my- dorośli.Nie tylko ilość , ale i jakość podawanych dzieciom płynów ma duże znaczenie. U dorosłych zapotrzebowanie na płyny wynosi około 2-5% masy ciała, zaś niemowlęta potrzebują jeszcze więcej, bo około...