W tym artykule odkryjemy, jak jod wpływa na nasz metabolizm, jakie są konsekwencje jego niedoboru oraz jak wprowadzenie odpowiednich pokarmów zapewnie ci jod w diecie, co może wydatnie wpłynąć na zdrowie. Spis Treści: Wprowadzenie:...
Jod magazynowany w tarczycy produkuje tyroksynę i trójjodotyroninę, a to właśnie te hormony tarczycy warunkują procesy zachodzące w organizmie. Dzięki tym procesom prawidłowo może funkcjonować układ nerwowy, mięśniowy, krwionośny, możemy rosnąć, rozwijać się intelektualnie, jak również mieć prawidłową...
Jakie witaminy i minerały są najważniejsze w diecie przyszłej mamy? Przede wszystkim trudno ocenić, żeby jakikolwiek składnik odżywczy był bardziej lub mniej istotny w diecie kobiety w ciąży. Niedobór każdego składnika może bowiem wpłynąć niekorzystnie na...
Po pojawieniu się noworodka, świat zmienia się o 180 stopni, noce są nieprzepasane, a kobieta potrzebuje intensywnej regeneracji, aby jak najszybciej wrócić do formy i odzyskać siły. Niestety, wiele kobiet po ciąży,...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Już w okresie trwania ciąży możemy działać profilaktycznie i poprzez właściwą dietę przyszłej mamy „zaprogramować” prawidłową pracę układu krążenia, układu nerwowego, a także obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i otyłości w późniejszym okresie życia dziecka. ...
Woda towarzyszy nam już w pierwszych chwilach bicia serca. Już w okresie prenatalnym...
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...