Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Od tych najbardziej popularnych, czyli ogórków kiszonych, poprzez pikle, aż po różnego rodzaju sałatki ogórki można przygotowywać na przeróżne sposoby. Przetwory z ogórków to najbardziej popularne przetwory chyba w każdym polskim domu. Lipiec to najlepszy czas na zbiory...
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Szwedzcy naukowcy w swoich ostatnich badaniach udowodnili, że jedzenie codziennie dużych ilości wędliny może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki. Najbardziej typowymi objawami tej poważnej choroby są:
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Zdrowa dieta to podstawa Dbanie o odpowiednią dietę jest kluczowe szczególnie w okresach, w których łatwo o infekcję, a także gdy jesteśmy osłabieni i narażeni na stres. Jednak nie można się łudzić, jeśli zaniedbamy tę sferę, nie odbudujemy odporności w ciągu tygodnia lub dwóch, to praca...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna....
Rabarbar jest przydatny w kuchni tylko wiosną, właściwie do końca czerwca, bo potem wyroby stają się gorzkie i niesmaczne. W pozostałej części roku można się cieszyć rabarbarowymi przetworami,...
Owoce pigowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Robi się z nich aromatyczne przetwory takie jak dżemy, galaretki, powidła, marmolady, kompoty, dodatki do przetworów (np.: z jabłek i aronii)...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej.
Na styl życia składa się wiele czynników - takich na które mamy wpływ: dieta, używki, ruch, większość relacji, ale są też takie, które nie zależą wyłącznie od nas, czyli środowisko w którym żyjemy czy geny. Mając już tą świadomość warto zadbać o siebie, zmienić niektóre...
Pomidory to bardzo wszechstronne warzywa, oferujące cały wachlarz możliwości kulinarnych, od rozmaitych dań w formie surowej, po przetwory oraz zupy, czy koktajle. Co takiego mają w sobie pomidory, co skłania do sięgania po nie przy każdej możliwej okazji? Na pewno dużo...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.