Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Od tych najbardziej popularnych, czyli ogórków kiszonych, poprzez pikle, aż po różnego rodzaju sałatki ogórki można przygotowywać na przeróżne sposoby. Przetwory z ogórków to najbardziej popularne przetwory chyba w każdym polskim domu. Lipiec to najlepszy czas na zbiory...
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Szwedzcy naukowcy w swoich ostatnich badaniach udowodnili, że jedzenie codziennie dużych ilości wędliny może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki. Najbardziej typowymi objawami tej poważnej choroby są:
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Przetwory domowe Proponuję, żebyśmy umieszczali w tym wątku sprawdzone przepisy na domowe przetwory - te tradycyjne, jak i oryginalne :), wszak sezon owocowo-warzywny w pełni ,Przetwory domowe Moje ulubione...
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Przetwory - własne czy kupione? Co wybieracie? Wychowałam się na przetworach mamy, sama czasem zrobię jakiś dżem albo ogórki kiszone, ale raczej kupuję, a wy?,Przetwory - własne czy kupione? Zawsze własne nigdy kupione.. no może w wyjątkowych sytuacjach,Przetwory - własne czy kupione? I...
Jaki przetwory z jabłek? Czy robicie przetwory z jabłek? ,Jaki przetwory z jabłek? Nie, ja nie robię Nie chcą mi w domu jeść,Jaki przetwory z jabłek? Ja robię marmoladę i kompot:),Jaki przetwory z jabłek? U nas jabłka wykorzystywane są na bieżąco,placki z jabłkami,ciasta.Nie robię...
przetwory Czy w tym roku zaczęliście już robić przetwory w słoiki? My już mamy szczaw w słoiczkach i kompot z czerwonej pożeczki. Jeszcze trochę i wiśnie i agrest będzie można zrywać. ,przetwory Narazie nic nie robiłam..... Mam tylko suszoną, tegoroczną lipę na herbatkę;) Póki...
Zdrowa dieta to podstawa Dbanie o odpowiednią dietę jest kluczowe szczególnie w okresach, w których łatwo o infekcję, a także gdy jesteśmy osłabieni i narażeni na stres. Jednak nie można się łudzić, jeśli zaniedbamy tę sferę, nie odbudujemy odporności w ciągu tygodnia lub dwóch, to praca...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna....
Rabarbar jest przydatny w kuchni tylko wiosną, właściwie do końca czerwca, bo potem wyroby stają się gorzkie i niesmaczne. W pozostałej części roku można się cieszyć rabarbarowymi przetworami,...
robimy smaczne przetwory w sloikach Fajnie tak w zimę wyciągnąć pyszne dżemy ze spiżarni..Ogóreczki już mi się chyba kończą.,robimy smaczne przetwory w sloikach Nam się już pokończyły konfiturki. Albo za mało zrobiliśmy w tym roku albo za duży apetyt ;),robimy smaczne przetwory w sloikach...