Masa makowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim mak. Podkreślam to na wstępie, ponieważ większość gotowych mas makowych z puszki zawiera zaledwie 20-30% maku i to w dodatku przesłodzonego i za mocno rozwodnionego. Z tego powodu lepiej jest więc przygotować...
Inka od zawsze jest kojarzona z naturalnością, tym, co zdrowe, a także z kultywowaniem rodzinnych zwyczajów. Ta wyjątkowa kawa zbożowa to produkt przygotowany z prażonych ziaren jęczmienia i żyta z dodatkiem cykorii. Kawa Inka...
Dżem z czereśni będzie doskonały do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów. Możesz zjeść go ze świeżą bułeczką i białym serem lub wykorzystać jako dodatek do ciasta czy słodki farsz do naleśników. Dżem z czereśni
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie. Nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania, często jemy go do obiadu, a i na kolację sprawdza się równie dobrze. Z okazji Światowego Dnia Chleba...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Wszyscy czekamy na Boże Narodzenie, bo to święta wyjątkowe, spędzane w gronie rodzinnym. Z niektórymi widujemy się raz do roku, chcemy więc jak najdłużej celebrować miłe chwile. Ale tu jest właśnie pułapka, bo większość czasu spędzamy przy stole. Świąteczne potrawy nie...
Gdy goście są już w drodze, a Ty nie masz ich czym poczęstować zrób prosty sernik japoński - przepis na sernik składa się jedynie z trzech składników! Wystarczą do tego jajka, biała czekolada...
Sierpień to czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych...
Mam awersję do pieczenia i nie będę udawać, że jest inaczej. W niedzielę zamiast piec trudne ciasto z reguły robię szybkie babeczki czekoladowe, budyń, kisiel, galaretkę. Wiem, wiem, wiele...
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i bez smaku. Chociaż dzieci nie przepadają za warzywami to można je podać w taki sposób, aby im smakowały i tworzyły pyszne danie. Nasze propozycje dań dla...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Pomimo tego, że świąteczne dania są kaloryczne i pełne szkodliwych składników, m.in. cukru i kwasów tłuszczowych trans nie będziemy namawiać Cię do „głodowania” przy świątecznym stole. Oczywiście idealnie by było, aby nawet na czas Świąt nie robić sobie odstępstw. Jednak Święta Bożego Narodzenia są...
Każdy z nas ma swoją wizję idealnego wieczoru – dla jednych będzie to seans filmowy, dla innych rodzinne spotkanie. Początek jesieni zazwyczaj zaczyna się aktywnie, dzieci wracają do szkół po wakacjach, sezon urlopowy...
Średniowieczne czarownice sporządzające swoje wywary miłosne doskonale widziały co robią. Znały właściwości naturalne warzyw i owoców i przez ich odpowiednie połączenia...
Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....