Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...
Faworki, czyli słodycze, które kojarzą się z karnawałem, tłustym czwartkiem i ostatkami. To tradycyjne, kruche i słodkie ciastka, o charakterystycznym kształcie złożonej kokardki. W ciągu roku ani ich nie smażymy, ani nie kupimy w cukierni. Chyba dlatego...
Wiele osób mówi: „Święta to nie czas na kuchenne eksperymenty! Po co wydziwiać!”. Wszyscy tylko czekają na sałatkę jarzynową i jajka. Czy to prawda?...
Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy...
Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 60 g cukru pudru szczypta...