Podczas wizyty u lekarza pierwszego kontaktu Pierwsze trzy badania, które powinien wykonać mężczyzna po 50. roku życia, można zamknąć właściwie podczas jednej wizyty u lekarza rodzinnego. W czasie takiej wizyty lekarz: Wykona pomiar ciśnienia tętniczego – wykluczając...
Kofeina w ciąży w zbyt dużej ilości może być szkodliwa dla rozwijającego się maluszka. Dlatego właśnie przyszłe mamy, których w czasie ciąży nie odstrasza zapach kawy i chcą się nią nadal delektować zamieniają klasyczną wersję na bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa w ciąży...
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Awokado należy do tzw. superfoods, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie bez żadnych skutków ubocznych, najprościej mówiąc nie da się go przedawkować. Zawiera bardzo zdrowe tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości błonnika, aminokwasów,...
Do tego jako Polacy mamy tendencję do przesadzania ze środkami przeciwbólowymi jak i niesprawdzonymi suplementami diety co również nie pozostaje bez wpływu na wątrobę. Na szczęście jest coś czym możesz się wspomóc. Wątroba: wielki filtr toksyn Wątroba to jeden z największych...
Zastanawiasz się, co i jak powinno znaleźć się na talerzu Twojego dziecka, by jego serce biło długo, mocno i bez zakłóceń (doradza kardiolog dziecięcy Poznań)? Poznaj kilka zasad, które pomogą Ci w tym wyborze! 1....
Nie chodzi tu o przesłodzone syropy do kawy, ale o źródło witamin, energii i cennych właściwości prozdrowotnych jakim są przyprawy. Takie dodatki do kawy wzbogacą jej smak, nadadzą specyficzny aromat i rozgrzeją w chłodne, jesienne dni. Dodatkowo wspomogą odporność, krążenie...
Jak oczyścić organizm z toksyn? TOP 5 WSKAZÓWEK #1 Zapomnij o głodówkach! Głodując nie oczyszczasz organizmu, a jedynie spowalniasz jego dobre funkcjonowanie i wyjaławiasz. Organizm potrzebuje...
Moringa, a właściwie moringa olejodajna to roślina zwana drzewem życia (znana jest także jako drzewo chrzanowe), która rośnie głównie w krajach azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Jest bardzo odporana na suszę, dlatego świetnie sobie radzi w suchym klimacie. Listki...
Choć to nie nowy suplement, trzeba przyznać, że staje się coraz bardziej popularny. Jeśli chcesz schudnąć warto włączyć do swojej diety właśnie zielony jęczmień. Właściwości które posiada nie tylko pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także zadbać...
Kozieradka pospolita/lekarska, inaczej greckie siano lub boża trawka jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Jej właściwości lecznicze znane są już od czasów starożytnych. Pochodzi z Azji (rodzimym obszarem występowania kozieradki był Kaukaz, Uzbekistan...
Zdrowie to jest to, co masz najcenniejszego. Pomyśl – dopóki żadna choroba lub niesprawność nie ma wpływu na Twoje codzienne funkcjonowanie, tak naprawdę życie stoi przed Tobą otworem. Gdy zdrowie szwankuje, przestajesz mieć kontrolę nad swoim życiem. Tak wiele ludzi codziennie...
Jak się czujesz? Ile razy słyszysz to pytanie? Pewnie miliony, prawda? W ciąży każdy jest zatroskany o Twoje samopoczucie i stan zdrowia, ale prawda jest taka, że tylko Ty sama jesteś w stanie dobrze zadbać o siebie i maluszka. Na co dzień podejmujemy bardzo dużo decyzji...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Cholina jest substancją witaminopodobną, nazywana jest również witaminą B4, gdyż kiedyś była uznawana za witaminę pochodzącą właśnie z tej grupy. Dziś już wiadomo, że nie jest ona witaminą, ale jedną ze składowych cząsteczek pełniących bardzo ważne funkcje w naszym organizmie....
Cytryna znana jest z wielu właściwości zdrowotnych jakie posiada. Przede wszystkim jest ona źródłem witaminy C, co wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Witamina C ułatwia również wchłanianie się żelaza, co pozytywnie oddziałuje na układ krążenia i obniża poziom...
Picie herbaty przynosi wiele korzyści. Spowalnia rozwój osteoporozy, zmniejsza ryzyko raka, opóźnia starzenie, jest dobra dla serca, dba o zęby i dziąsła, pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i relaksuje Wypijając jej trzy filiżanki dziennie już po dwóch tygodniach o 25% zwiększa się...