Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Dietetyk.. czyli kto? Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Szklanka wody z sokiem z cytryny ma niewielką ilość kalorii za to dużo składników odżywczych, takich jak wapń, potas i błonnik. Zawiera śladowe ilości żelaza i witaminy A. Cytryny, tak jak inne owoce cytrusowe, mają sporą ilość witaminy C, która odmładza skórę, rozświetla ją i dodaje blasku. Działa...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Oglądanie bajek w TV wydaje się być niewinne i rozwojowe dla dzieci. I takie też może być, jeśli zadbamy o najważniejszy aspekt – czas spędzony przed TV i innymi ekranami. Okazuje się bowiem, że naukowcy mają dowody na częstsze występowanie określonych chorób u dzieci, które spędzają sporo czasu przed...
Wiele osób o poranku je w pośpiechu, popijając kromkę chleba kawą. Jednak to nie jest zdrowy nawyk. W ten sposób można doprowadzić do powstania wielu kłopotów trawiennych, a także nagłego spadku energii w ciągu dnia. Zatem jeśli chcesz rozpocząć dzień z przytupem i zapewnić sobie wystarczająco dużo...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Niektóre oferują te same posiłki w różnych wariantach kalorycznych, inne zaś przygotowały jadłospis dla osób o różnych potrzebach i preferencjach. Na co zwrócić uwagę wybierając dietetyczny catering i jak dokonać najzdrowszego dla siebie wyboru tak, aby dieta była przyjemnością, a nie...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Co zatem zrobić, aby wesprzeć nasz mózg w tym trudnym czasie? Jest na to kilka sposobów. Jedną z podstaw jest oczywiście odpowiednia dieta bogata w witaminy (A, E i C) oraz makro- i mikroelementy (cynk, żelazo, magnez). Wspomagająco na nasz układ nerwowy działają tłuszcze roślinne, ryby, orzechy,...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych. W Europie jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną...
Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki...
Skład gum do żucia jest różny, bo różni są ich producenci. Na pewno są gumy zdrowsze i bardziej szkodliwe. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że jeśli chodzi o gumy syntetyczne to nie ma takich, których żucie dostarczałoby więcej korzyści zdrowotnych niż szkody. Istnieją...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Napoje energetyczne zawierają dużą ilość kofeiny, a dodatkowo również tauryny i konserwantów, które w większych dawkach powodują przyspieszenie pracy serca, drżenie rąk i skurcze mięśni....
Jod wspomaga funkcjonowanie tarczycy, która jest gruczołem produkującym hormony. Dlatego nie tylko ona, ale również wszystkie gruczoły organizmu uzależnione są od odpowiedniego poziomu jodu....