Na przestrzeni ostatnich 150 lat średni czas życia kobiet w Polsce uległ, znacznemu wydłużeniu -w 1850 r. było to 40 łat, obecnie 76 lat Natomiast, wiek wystąpienia- menopauzy (około 51 roku życia)...
Orzechy obniżają poziom cholesterolu Kto ma problemy z cholesterolem powinien jadać... orzechy... a ja je tak lubię...ORZECHY OBNIŻAJĄ POZIOM CHOLESTEROLU ...
Zioła, które pomogą w walce z cholesterolem... Warto wiedzieć... Ziołowe wsparcie Jeżeli poziom cholesterolu jest jeszcze na tyle niewysoki,...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Dietetyk.. czyli kto? Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
trójglicerydy i "zły " cholesterol Mam podwyższony poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Co to oznacza, i jaki lekarz powinien prowadzic leczenie, ponieważ lekarz rodzinny nie wiem kto powinien to leczyć.,trójglicerydy i "zły " cholesterol lekarz rodzinny powinien dac skierowanie lub jakis internista podwyższony...
Szklanka wody z sokiem z cytryny ma niewielką ilość kalorii za to dużo składników odżywczych, takich jak wapń, potas i błonnik. Zawiera śladowe ilości żelaza i witaminy A. Cytryny, tak jak inne owoce cytrusowe, mają sporą ilość witaminy C, która odmładza skórę, rozświetla ją i dodaje blasku. Działa...
Dieta cholesterolowa Wiem że należy wykreślić z jadłospisu czerwone mięso, podroby i tłuste wędliny: salami, boczek, parówki. Trzeba zrezygnować z masła, smalcu i słoniny. Z nabiału należy unikać pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych oraz pełnotłustego...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Oglądanie bajek w TV wydaje się być niewinne i rozwojowe dla dzieci. I takie też może być, jeśli zadbamy o najważniejszy aspekt – czas spędzony przed TV i innymi ekranami. Okazuje się bowiem, że naukowcy mają dowody na częstsze występowanie określonych chorób u dzieci, które spędzają sporo czasu przed...
Wiele osób o poranku je w pośpiechu, popijając kromkę chleba kawą. Jednak to nie jest zdrowy nawyk. W ten sposób można doprowadzić do powstania wielu kłopotów trawiennych, a także nagłego spadku energii w ciągu dnia. Zatem jeśli chcesz rozpocząć dzień z przytupem i zapewnić sobie wystarczająco dużo...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Niektóre oferują te same posiłki w różnych wariantach kalorycznych, inne zaś przygotowały jadłospis dla osób o różnych potrzebach i preferencjach. Na co zwrócić uwagę wybierając dietetyczny catering i jak dokonać najzdrowszego dla siebie wyboru tak, aby dieta była przyjemnością, a nie...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Co zatem zrobić, aby wesprzeć nasz mózg w tym trudnym czasie? Jest na to kilka sposobów. Jedną z podstaw jest oczywiście odpowiednia dieta bogata w witaminy (A, E i C) oraz makro- i mikroelementy (cynk, żelazo, magnez). Wspomagająco na nasz układ nerwowy działają tłuszcze roślinne, ryby, orzechy,...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych. W Europie jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną...