Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Przekąski to nie tylko owoce By wspierać zdrowie i układ odpornościowy swoich dzieci, rodzice najchętniej podają swoim pociechom owoce, które stanowią przekąskę między posiłkami. Suszone lub w rozmaitych kształtach i oprawach estetycznych mogą być atrakcyjne dla młodszych dzieci, jednak...
Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety, dlatego w obowiązującej Piramidzie Zdrowego Żywienia znajdują się na najniższym piętrze, zaraz po aktywności fizycznej. To nowość, ale uzasadniona i warta uwagi. Nie chodzi tu wyłącznie o uprawianie sportu,...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Pieczywo, mimo, że znajduje się dopiero na trzecim piętrze Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, pojawia się codziennie w naszej diecie, przynajmniej w jednym posiłku. Kiedy mamy ograniczoną możliwość robienia zakupów - #zostańwdomu...
Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. To dlatego, że są cennym źródłem białka roślinnego i świetnie zastępują produkty zwierzęce. Najróżniejsze odmiany grochu (dzieci lubią młody), zielony groszek, fasoli, soczewicy czy bób są również jednym z elementów diety zalecanym w...
Latem mamy nieocenioną szansę na zmianę nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Kuszą nas soczyste i świeże warzywa i owoce. Warto podążać za tymi chętkami, ponieważ właśnie latem dzięki darom, którymi ta pora roku nas obdarza możemy wzmocnić swoją odporność,...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Jeden z bohaterów komedii „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz” Stanisława Barei chwalił się: „Śniadanie jadam na kolację, więc tylko wstaję i wychodzę”. Dzięki temu „zdanżał”, ale przy okazji rujnował sobie...