Ocet jabłkowy- znacie? Ocet jabłkowy – jest bogactwem składników odżywczych. W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor,...
Jedzmy śliwki Bardzo lubię śliwki. Najchętniej jadała bym je prosto z drzewa ale u mnie jeszcze ich nie ma.. Są bardzo zdrowe, poczytajcie: Zdrowa dieta nie obejdzie się bez śliwek. Te wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Warto dawać je niejadkom, gdyż...
Żelfikix, dżemix czy cukier żelujący? Czego najczęściej używacie do robienia pysznych domowych dżemików? A co najlepiej się sprawdza? Bo chyba robicie dżemiki? Chyba jedynie czarna porzeczka takiego specyfiku nie potrzebuje i ładnie zśiada się sama. A ja dziś...
Aronia. Aronia doskonale nadaje się do tworzenia różnych przetworów, takich jak dżemy, soki i nalewki. Jest świetnym źródłem witamin: A, C, E, P oraz soli mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także błonnika i pektyny. Coraz częściej...
Rośliny lecznicze PorzeczkaSkładniki w owocach: 7 - 8% (do 16%) cukrów, ok 4% kwasów organicznych, witaminy: C (do 4%), P, A i z grupy B, potas (365mg%), żelazo (0,9 mg%), pektyny, garbniki.Zastosowanie. Zarówno jagody jak i liście porzeczki czarnej zapobiegają szkorbutowi....