Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Jedzmy śliwki Bardzo lubię śliwki. Najchętniej jadała bym je prosto z drzewa ale u mnie jeszcze ich nie ma.. Są bardzo zdrowe, poczytajcie: Zdrowa dieta nie obejdzie się bez śliwek. Te wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Warto dawać je niejadkom, gdyż...
Żelfikix, dżemix czy cukier żelujący? Czego najczęściej używacie do robienia pysznych domowych dżemików? A co najlepiej się sprawdza? Bo chyba robicie dżemiki? Chyba jedynie czarna porzeczka takiego specyfiku nie potrzebuje i ładnie zśiada się sama. A ja dziś...
Natura ma ogromną siłę, o której czasami zapominamy. Zamiast sięgać w pierwszej kolejności po antybiotyki i inne środki farmaceutyczne, spróbujmy pokonać chorobę w naturalny sposób. Dodatkowo, naturalne składniki takie jak: czarny bez, aronia...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz w zachodniej Syberii. W Polsce spotykana jest na całym obszarze. Jarzębina hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna....
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Owoce pigowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Robi się z nich aromatyczne przetwory takie jak dżemy, galaretki, powidła, marmolady, kompoty, dodatki do przetworów (np.: z jabłek i aronii)...
Aronia. Aronia doskonale nadaje się do tworzenia różnych przetworów, takich jak dżemy, soki i nalewki. Jest świetnym źródłem witamin: A, C, E, P oraz soli mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także błonnika i pektyny. Coraz częściej...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Ocet jabłkowy odkrywa przed nami to, co cenne w pożywieniu. Dostarczane przez ocet jabłkowy minerały i pierwiastki...
W dzisiejszych czasach człowiek coraz częściej korzysta z dobrodziejstw natury, którymi są zioła. Wiele ludzi woli przygotować swoje własne produkty, oszczędzając zarówno pieniądze, jak i mając pewność, że składniki użyte do ich produkcji są czyste i naturalne. Podczas przygotowania...
Rośliny lecznicze PorzeczkaSkładniki w owocach: 7 - 8% (do 16%) cukrów, ok 4% kwasów organicznych, witaminy: C (do 4%), P, A i z grupy B, potas (365mg%), żelazo (0,9 mg%), pektyny, garbniki.Zastosowanie. Zarówno jagody jak i liście porzeczki czarnej zapobiegają szkorbutowi....
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna. Znajduje również zastosowanie w kulinariach. Surowe owoce są niejadalne z powodu gorzkiego smaku i zawartości trującego składnika -...
Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...