W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga...
Jak oczyścić organizm z toksyn? TOP 5 WSKAZÓWEK #1 Zapomnij o głodówkach! Głodując nie oczyszczasz organizmu, a jedynie spowalniasz jego dobre funkcjonowanie i wyjaławiasz. Organizm potrzebuje...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Maliny dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Delikatne, nietrwałe owoce puszczają dużo soku i bardzo szybko pleśnieją. Skorzystajmy więc z sezonu i przygotujmy sok z malin - z przepisu babci, domowy i prosty. Najlepiej...
To ostatni moment przed zimą, by skorzystać z darów lasów i sadów. Owoce prosto z drzew mają najwięcej wartości odżywczych. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Gdy staną się podstawą naszej diety, skorzysta na tym...
Maliny są smacznymi owocami sezonowymi, które niezwykle korzystnie działają na nasze zdrowie. Jak zrobić domowy sok z malin i od kiedy możemy podawać je dziecku? Domowy sok z malin – jakie ma właściwości? Domowy sok z malin będzie niezastąpiony podczas...
Gruszki to owoce sezonowe, popularne w naszym kraju. Dojrzale są słodkie i pyszne. Jak się okazuje zawierają tez sporo witamin i minerałów. Co można zrobić z gruszek? Mamy kilka ciekawych propozycji i przepisów na gruszki. Sezon na gruszki...
Najlepsze jabłka na soki muszą być twarde i soczyste Nikt nie zaprzeczy, że jabłka są zdrowe i to w każdej postaci. Coraz popularniejsze staje się przygotowywanie świeżo wyciskanych soków w domu. Takie są najzdrowsze, bo nie tracą cennych witamin. Jabłka idealnie nadają się...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Suplementy BOBICA są świetnym źródłem naturalnych witamin i mikroelementów. Produkty PREMIUM w proszku, które teraz możesz TESTOWAĆ z Familie.pl, są stworzone w 100% z roślin - zawierają wyłącznie owoce i warzywa, które pochodzą...
W ostatnich latach obserwujemy jednak powrót do naturalnych składników i receptur, które mają wszechstronne zastosowanie. Jak w takim razie dbać o ciało, by pielęgnować je prawidłowo i czerpać z natury to, co najlepsze? Sprawdź, po jakie kosmetyki sięgać, a także jakie składniki powinny zawierać,...
Maliny są pyszne i zdrowe, dlatego ich obecność w diecie niemowlaka jest koniecznością. Jak wszystkie owoce sezonowe należy je podawać bobasowi stopniowo, obserwując jego reakcję. Maliny, podobnie jak truskawki, mogą uczulać, dlatego tak ważna jest kontrola efektów ich spożycia. Od...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany...
Kilka słów historii Historia czarnego bzu jest bardzo ciekawa, bowiem nie tylko wykorzystywano go w celach leczniczych, i to już w starożytnej Grecji. Pojawiał się także – jako święte drzewo – w mitologiach wielu europejskich kultur,...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Do produkcji organicznych i zdrowych kosmetyków wykorzystuje się tylko naturalne procesy. Proces destylacji, suszenia, ekstrakcji i tłoczenia z pewnością podwyższa ich cenę. Dodatkowo muszą one spełniać dość wysokie normy. Jednak jeśli zdecydujemy się na naturalny kosmetyk,...
Myślisz, że to żart? Proponuję do sprawy podejść poważnie, tak jak poważnie trzeba podejść do odchudzania, żeby osiągać jakiekolwiek rezultaty. Przetestowałam to na własnej skórze. Trzeba wiedzieć co dodawać do potraw i chyba każdy przyklaśnie mojemu stwierdzeniu: Broń...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...