Pascha nie jest u nas zbyt rozpowszechnioną potrawą świąteczną. Przez wiele osób jest nawet nieznana, ale ci, którzy jej próbowali doceniają ten niezwykły smak. Robi się ją przede wszystkim...
Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem...
Niedziela PalmowaPalmy są przygotowywane przez chrześcijan na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Ich kształt i rozmiar jest bardzo różny. Od wierzbowych witek z baziami (zwanymi też bagniątkami), przez ozdabiane bibułkami i kokardkami, po ogromne palmy tworzone m.in....
Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, obchodzone przez Kościoły chrześcijańskie. O naszych tradycjach wielkanocnych wiemy wszystko, ale warto porównać je z innymi krajami i dowiedzieć się, jak tam jest obchodzone tak dobrze...
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do...
Szczególnie barwny obraz wielkanocnych tradycji dawnej wsi przybliża seria edukacyjna Wyprawy z Etnoekipą. Poznaj dawną wieś, przygotowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Bohaterowie Bebok, Bazyl, Chmuri i Buczka zapraszają...
Jak przygotować tradycyjne wypieki wielkanocne, tak aby były najsmaczniejsze? Mazurek wielkanocny - piękno w tradycyjnym wydaniu Mazurek to niekorowany król wielkanocnego stołu. Wielu uważa go za tradycyjny, polski przepis, ale prawdopodobnie przybył do naszego kraju...
Z pewnością macie swoje ulubione potrawy wielkanocne, które powinny pojawić się w trakce wilekanocnego obiadu. Kojarzą się Wam ze świętami i chętnie je gotujecie. Trudno sobie wyobrazić obiad wielkanocny bez żurku z jajkiem lub białego barszczu. To nasze polskie pyszne...
Dania wielkanocne nie są potrawami postnymi, a wręcz przeciwnie. Pieczone mięsa, duże ilości majonezu i słodkie ciasta to potrawy ciężkostrawne i kaloryczne. To sprawia, że nie należą one do...
Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....