Magnez jest pierwiastkiem niezwykle istotnym do zachowania optymalnego zdrowia. Jest on niezbędny do metabolizmu ATP oraz syntezy DNA, RNA czy białek. Magnez bierze udział w kurczliwości mięśni (jest antagonistą wapnia), w termoregulacji organizmu, a także wpływa na prawidłową pracę układów: nerwowego,...
AAP mówi o niebezpiecznych substancjach, które można znależć w produkowanych pojemnikach na żywność, np. butelkach do karmienia. Aby ich uniknąć należy się kierować kilkoma żelaznymi zasadami. Nie są to nowości, ale być może nie słyszeliście jeszcz o wszystkich.
Tym razem zamiast Gangu Świeżaków pojawiają się nowe pluszaki w Biedronce - Gang Słodziaków. Po niezwykłym sukcesie Świeżaków, dzięki którym w sklepach Biedronka zanotowano wysoki wzrost klientów supermarket wprowadza nową akcję lojalnościową. Dla swoich klientów posiadających...
Z twarzy możesz wyczytać więcej niż Ci się wydaje. Stan Twojej skóry na twarzy świadczy nie tylko o tym, jak o nią dbasz, ale sugeruje także stan Twoich narządów wewnętrznych. Analogię pomiędzy występowaniem wyprysków na cerze, a kondycją narządów wewnętrznych...
Jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem może okazać się, że właśnie nasze drobne i smakowite przekąski dla dzieci okarzą się strzałem w dziesiątkę. Jeśli z kolei masz małego łasucha lepiej podawać mu przekąski dla dzieci domowej roboty po to, by dziecko nie tyło nadmiernie....
Z pewnością macie swoje ulubione potrawy wielkanocne, które powinny pojawić się w trakce wilekanocnego obiadu. Kojarzą się Wam ze świętami i chętnie je gotujecie. Trudno sobie wyobrazić obiad wielkanocny bez żurku z jajkiem lub białego barszczu. To nasze polskie pyszne...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym...
Firma HiPP oferuje niemieckim dzieciom danie (bio ryż z marchewką i indykiem) zawierające 38 proc. warzyw i 15 proc. ryżu. Chorwacka agencja ds. żywienia wykryła, że ten sam posiłek dostępny w chorwackich sklepach ma inny skład – zawiera 24...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki oraz przygotowane potrawy zachowały swoją świeżość, aromat i smak. W tym celu należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Wiele produktów należy trzymać w lodówce sery, warzywa, owoce, jaja. Również wszelkie przygotowane,...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Zajady na ustach wywołują drożdże, grzyby lub bakterie. Pojawiają się w kącikach ust, gdyż jest to dla nich idealne środowisko ze względu na ciepło i wilgoć. Często są mylone z opryszczką jednak bardzo się od niej różnią, gdyż opryszczkę wywołuje jeden specyficzny wirus,...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka,...
Odpowiednie przygotowanie do opalania nie tylko je przyspieszy, pozwoli także uniknąć poparzeń i podrażnień na skórze. Kondycja skóry po zimie zazwyczaj nie jest zadowalająca. Jasny odcień, ubytki w ochronnym płaszczu hydrolipidowym i dieta pozbawiona antyoksydantów sprawia,...
Tarczyca to największy w naszym organizmie gruczoł produkujący hormony, które odpowiadają za tempo przemiany materii. Przy jej zaburzeniach zaczynają nieprawidłowo pracować także inne układy narządy jak układ pokarmowy, nerwowy czy rozrodczy. Odżywianie przy chorej tarczycy
Główną przyczyną powstania trądziku w czasie ciąży są zmiany hormonalne a nie zaniedbanie higieny. W organizmie kobiety ciężarnej znacznie zwiększa się ilość progesteronu oraz następuje podniesienie wrażliwości na androgeny. Progesteron odpowiada za to, że gruczoły łojowe i potowe pracują intensywniej,...
Kiełbaska, kaszanka, karkówka? Ile razy można jeść to samo z grilla? Może tym razem poza tradycyjnymi daniami zechcecie urozmaicić sobie wspólne grillowanie czymś wyjątkowym i nowym. Znalazłam dla Was trzy ciekawe przepisy: słodkie i oryginalne szaszłyki, przepysznego lekkiego łososia na sałacie...