Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Bezpieczne rozszerzanie diety niemowlaka, zgodnie z najnowszymi badaniami, ma miejsce wtedy, gdy organy wewnętrzne (w tym jelita) są już wystarczająco dojrzałe, aby strawić inny pokarm jak mleko mamy. W praktyce rozszerzanie diety niemowlaka eksperci rekomendują u dzieci po skończeniu 6 miesiąca życia. Rozszerzanie...
Aby procesy te przebiegały prawidłowo niezbędna jest odpowiednia dieta, która dostarczy niemowlęciu koniecznych składników pokarmowych, witamin oraz minerałów. Równocześnie prawidłowe żywienie w pierwszym okresie życia pozwala uniknąć wielu dolegliwości wieku niemowlęcego, a także zmniejsza...
Informacja o ciąży powoduje...
Dieta wspomagająca pracę mózgu – co powinna zawierać? Dieta na pamięć i koncentrację wcale nie wymaga wielu wyrzeczeń. Podstawą jest dostarczanie niezbędnych składników odżywczych – z naciskiem na „dobre” węglowodany...
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
W czasie pandemii koronawirusa szukamy skutecznych rozwiązań, by zadbać o układ immunologiczny dorosłych i dzieci. Masowo wykupujemy preparaty wzmacniające odporność oraz maseczki chirurgiczne, które...
Jak radzić sobie z alergią? Jakie są jej objawy? Jak dobrze stosowac dietę eliminacyjną i rotacyjną w alergiach? Radzi NATALIA PALMOWSKA, dietetyk firmy MedFood ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Specjalista z niekonwencjonalnym podejściem...
Do wszelkich modnych trendów żywieniowych podchodzę z natury sceptycznie. W pewnym stopniu wręcz mdliły mnie fikuśne zdjęcia miseczek moich znajomych. Zadawałam sobie pytanie: „po kiego diabła wrzucają zdjęcia swoich potraw!”. Szybko jednak zmieniłam...
Dieta dziecka powinna być różnorodna. Dzięki temu organizm otrzymuje optymalną dla niego dawkę wszystkich składników mineralnych i witamin. Pomaga to w utrzymaniu prawidłowej gospodarki w całym organizmie oraz usprawnia umysł, poprawia koncentrację, przeciwdziała senności...
Rozszerzanie diety niemowlaka jest konieczne, ponieważ po pierwszym półroczu jego życia wyczerpują się zapasy żelaza zgromadzone w życiu płodowym. Po 6. miesiącu życia dziecka samo mleko mamy nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na żelazo i inne składniki odżywcze...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Poznajcie 3 najważniejsze aspekty urozmaicania jadłospisu dziecka, na które powinien zwrócić uwagę każdy rodzic. Rozszerzanie diety – wszystko w swoim czasie Wraz z upływem czasu i rozwojem maluszka zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Po 6. miesiącu życia dziecka...
Jeśli maluch zbyt wcześnie pozna słodki smak, może odmówić jedzenia i picia wszystkiego co nie jest słodkie. Czym więc zastąpić cukier w diecie dziecka? Jakie zamienniki będą pyszne a jednak zdrowe? Dość trudno jest całkowicie wyeliminować słodycze z diety dziecka. Aby uniknąć...
Zgodnie z zaleceniami ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, to właśnie warzywa i owoce są podstawowymi produktami spożywczymi. Zgodnie z nową piramidą żywienia i aktywności fizycznej nasze dzieci powinny znaleźć na stołach właśnie warzywa i owoce. Tymczasem, jak...
Szybka, 3-dniowa dieta to dobry początek do zmiany sposobu odżywiania na zdrowszy. Przy dzieciach trudno trzymać się w ryzach, ale mały sukces szybkiej...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...