Kiedy w domu pojawia się maluszek, dla mamy wszystko się zmienia. Inaczej trzeba organizować czas, na dalszy plan schodzą też potrzeby rodziców, a na pierwszym...
Autor atrykułu: Paulina Banaszek Czym jest pregoreksja, czyli anoreksja ciążowa. Jest to problem diagnozowany u około 10% kobiet ciężarnych. Pojawia się ona po raz pierwszy w czasie ciąży, a czynnikiem inicjującym jej rozwój może być podświadoma niechęć...
W odkryciu predyspozycji i prawdziwych potrzeb organizmu mogą pomóc… badania nutrigenetyczne Genodiet iGenesis. Czym są i w jaki sposób mogą zmienić na lepsze nasze życie, opowiada dr n. med. Beata Dethloff. W mediach społecznościowych i magazynach...
Sezon jesienno-zimowy powoli nadchodzi, a co za tym idzie, na próbę zostanie wystawiona nasza odporność. Wirusy i przeziębienia, zwłaszcza wśród małych dzieci, będą na porządku dziennym. Dlatego już teraz warto zadbać o odporność swojego dziecka, aby budować ją systematycznie i kompleksowo i uchronić...
Niedobory i nadmiary składników odżywczych m.in. w życiu płodowym zmieniają metabolizm, procesy hormonalne i fizjologiczne, co skutkuje rozwojem powikłań sercowo-naczyniowych i metabolicznych już w przyszłym, dorosłym życiu naszej pociechy. Chcąc odżywiać się jak najlepiej, szukamy wiarygodnych...
Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zależy od kilku czynników. Są to m.in.: wypoczynek i odpowiednia ilość snu, dobrze...
Znowu zadajemy sobie pytanie, jak powinna wyglądać dieta w szpitalu dla dzieci? Zrobiło się o tym głośno, kiedy jeden z oburzonych rodziców 16 miesięcznego dziecka, przysłał do redakcji Gazety Olsztyńskiej, zdjęcie posiłku, który dostało jego dziecko w szpitalu powiatowym w Szczytnie.
Witamina D – dlaczego jest tak ważna Witamina D to grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najważniejsze formy witaminy D to witamina D2 (ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Witamina D kojarzona jest głównie z tego, że pomaga w przyswajaniu...
Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki...
Mama spodziewająca się dziecka dba zarówno o swoje zdrowie, jak i zdrowie maleństwa. To jaką wodę pić w ciąży i jak zadbać o odpowiednie nawodnienie może się w tych kwestiach okazać bardzo istotnym pytaniem. Wiadomo, że odpowiednie picie wody pomaga zmniejszyć...
Alergia w ciąży jest o tyle kłopotliwa, że większość leków, które przyjmowało się do tej pory jest niestety niewskazana. Przyszła mama musi więc opiekować się sobą w inny sposób. Najważniejsze jest to, by żadnego uczulenia nie ignorować i troskać się o siebie oraz swoje...
Najważniejszą zasadą do jakiej warto się stosować w czasie ciąży to zachowanie umiaru. Odnosi się to zarówno do zasad odżywiania, jak i np. stosowania kosmetyków czy uprawiania ćwiczeń. Umiar również w przypadku ziół jest bardzo wskazany. Niektóre zioła mają bowiem silne...
Stara i sprawdzona zasada mówi, że kobieta spodziewająca się dziecka powinna pić wodę regularnie, a nie tylko wtedy, gdy odczuwa faktyczne pragnienie. Dlaczego to takie ważne? – Organizm dziecka, które przez 9 miesięcy rozwija...
Nietolerancja laktozy często jest mylona z alergią na białka mleka krowiego. Mylnie obie te przypadłości często nazywa się alergią na mleko, ale jedna z drugą ma niewiele wspólnego....
Duży brzuch sprawia, że musimy w ciągu dnia nosić przed sobą nie lada ciężar, a zmęczony dźwiganiem kręgosłup daje o sobie w końcu znać i robi to najczęściej w nocy. Także powiększona macica, która uciska na pęcherz moczowy przyczynia się do częstych odwiedzin toalety za dnia i w godzinach nocnych....
Szklanka wody z sokiem z cytryny ma niewielką ilość kalorii za to dużo składników odżywczych, takich jak wapń, potas i błonnik. Zawiera śladowe ilości żelaza i witaminy A. Cytryny, tak jak inne owoce cytrusowe, mają sporą ilość witaminy C, która odmładza skórę, rozświetla ją i dodaje blasku. Działa...
Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to stała nietolerancja glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i jest odpowiedzią immunologiczną organizmu na gluten. W przypadku tej choroby zboża zawierające...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Czy istnieje jakiekolwiek przełożenie diety dziecka na jego wyniki w nauce i czy dieta może wpływać na pamięć i koncentrację ucznia? Oczywiście! Istnieją...