Ślimaki w kuchni Ślimaki jadają nie tylko Francuzi. Występowały już w staropolskich książkach kucharskich. Niegdyś żywili się nim ubodzy, dzisiaj sięgają po niego głównie koneserzy i smakosze. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to w 100 g mięsa ślimaczego mieści...
Suche mięso! Duszone czy pieczone, podlewane rosołkiem ale wychodzi ogólnie suche.. Czy to zależy od gatunku mięsa czy może jest za chude że wychodzi suche.. Może ja coś źle robię...
Od kiedy zaczynacie pościć? Sonia (2013-03-25 18:16:50) Wielki pietek- ścisły post. W sobotę nie jemy mięsa, dopiero w niedzielę. I co roku tak samo:) Z tym, że jak święconka pojawia się na stole, to przestajemy...
Sałatki na Wielkanoc Sałatka po Ukraińsku. ( na czasie) Moja ulubiona bo sposób jej przyżądzenia jest bardzo prosty Wszystkich wędlin jakie nam pozostają nam po świątecznym śniadaniu ,po troche .. a więc po kawałku: kiełbasy- (czym więcej gatunków- tym lepiej...
polećcie dobry i niedrogi piekarnik elektryczny!! dziewczyny, moja mama przymierza się do zakupu piekarnka elektrycznego oraz kuchenki gazowej. problem z tym, że chce piekarnik pod zabudowę, ale nie planuje zakupu nowych mebli, bo te co ma mają dopiero 2lata. Stąd pytanie czy można taki piekarnik...
Wyroby seropodobne! okropne ,te wyroby seropodobne. nawet w sandwiczach nie smakują . zawsze jak jest jakiś ser nawet w promocji ,to pytam czy to ser czy wyrób seropodobny . ja lubie sery w każdej postaci ,ale to jest nie do przęłknięcia.,Wyroby seropodobne! Nie dziękuję. Zwracam uwagę...
Slow cooker - czyli wolnowar... Wczoraj znajoma bardzo zachwalała mi urządzenie o nazwie wolnowar... Powiem szczerze, że pierwszy raz o czymś takim słyszałam. Ale jak się wgłębiłam w temat, to jestem niemalże w 100% gotowa do zakupu
Jak wykorzystujecie gotowane ziemniaki? Sonia (2014-09-26 20:37:12) Joaśka35 (2014-09-26 20:27:41) Sonia (2014-09-26 20:20:21) ...
Czym żywicie swoje zwierzęta? My łączymy gotowane jedzenie (mięso, warzywa, ryż lub kasza) z suchym. Jeśli chodzi o suche to 2 miesiące temu przerzuciliśmy się z Royala na Acanę - ta druga ma więcej mięsa i mniej zbóż... niestety cenę też ma odpowiednio wyższą... ale faktem jest, że sierść ładniejsza...
gołąbki Robicie sos do gołąbków? je je polewam zawsze keczupem dworskim , jako jedyny wg mnie ma smak i skład prawdziwych pomidorów.,gołąbki Uwielbiamy gołąbki - i w zwykłej kapuście i w pekińskiej. Czasem jak na szybko chcemy, to nie robimy tradycyjnych zawijanych, tylko siekam kapustę, lekko...
Fasolka po bretońsku. To danie jadł chyba każdy. Mam pytanie. Co oprócz smażonej kiełbski i mięsa mozna dodać, aby fasolka była smaczniejsza? Czy dajecie przecier pomidorowy? A może jakieś przyprawy? Ja się wzięłam za gotowanie i czekam na Wasze sugestie:),Fasolka po bretońsku....
Kiełbasy domowej roboty Czy ktoś z Was robi takie? Albo może pasztety czy mięsa do kanapek...? Mam ochotę spróbować czegoś takiego,bo te kiełbasiska ze sklepów smakujące prawie jednakowo już mi bokiem wychodzą :),Kiełbasy domowej roboty mamy taki watek:)
Jakie znacie inne - niż to oczywiste - zastosowanie dla piwa ;-) Mojemu Mężowi często zdarza się zostawić niedopite piwo... Czasem wpadnie na to, żeby je zatkać i schować do lodówki ale częściej po prostu o tym zapomina a takie wywietrzałe już mu nie smakuje i trzeba wylać. Zaczęłam więc szukać po...
Niezłe ziółko - konkurs kulinarny Zapraszamy do konkursu!
Ulubiony alkohol na wieczór:] moj ulubiony przepis na drinka na wieczor Składniki: pół limonki 2 łyżeczki cukru mięta 40 ml białego rumu kruszony lód woda gazowana Przygotowanie: Z...
Czy zakażą nam grillowania ??? W temacie grillowania mam pytanko :) Jak wygląda kwestia marynowania kurczaka do szaszłyków? Można marynować pierś dzień wcześniej? I jak lepiej marynować? Osobno w misce, czy zrobić gotowe szaszłyki i wrzucić całość do marynaty...? Chcę rozplanować...
Swojska kiełbasa. Mąż w tamtym tygodniu robił swojską kiełbasę- tyrolską..Az mi ślinka cieknie, ale na diecie jestem..,Swojska kiełbasa. My robilismy zwykła kiełbachę,ale...
Co dalej z Ukrainą? Nie wiem, co dalej bedzie z Ukrainą. Nie wiem, co dalej będzie z Polską. Wczoraj poczułam się jakby mi ktoś nóż w plecy wsadził. Syszeliście/-łyście na pewno, o tym, że Rosja zamknęła granice dla naszej wieprzowiny. Wiem, wiem, powiecie, że nie ma to związku z Ukrainą....
Lasagnie Wiem, jest jakiś na opakowaniu ale byle jaki. Macie jakis dobry przepis, wypróbowany? Jaki polecacie? Czy sos dodaje się przed pieczeniem czy już do gotowej potrawy? I czy mięso mielone czy może być jakieś inne? ,Lasagnie Stokrotko, sos mieszasz razem z mięsem mielonym...
Nowoczesność w kuchni. Jakie nowoczesne urządzenia ułatwiają wam pracę w kuchni, bez których nie mogłybyście się obejść?,Nowoczesność w kuchni. O nie, coś mi to nowoczesne urządzenie przyszalało! Pomocy?!