Miód od wieków wykorzystywany jest w leczeniu wielu schorzeń. Uważany za naturalny antybiotyk ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień, grypy, wspomaga pracę serca, usprawnia trawienie, odżywia mózg, zwiększa...
Miód pitny jest tradycyjnym napojem alkoholowym powstałym w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. A od 2008...
Czy wiesz, że pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 mln kwiatów, żeby powstał 1 kg miodu? To jasne, że określamy go mianem „płynnego złota”. Bezcenny składnik kosmetyków, deserów i motyw przewodni w ekskluzywnych SPA. Gdybym tak mogła urządzić sobie inspirowane...
U wielu osób stany osłabienia organizmu obserwuje się na przełomie zimy i wiosny, kiedy to najczęsicej pojawiają się niedobory składników odżywczych. Nie mamy owoców i warzyw w tym czasie,...
Dlaczego produkty pszczele są wyjątkowe? Wszystkie produkty pszczele mają unikalne cechy wynikające ze skomplikowanego procesu produkcji. Pszczoły angażują się w proces produkcji, który obejmuje zbieranie nektaru, przetwarzanie go w miód, tworzenie wosku, oraz zbieranie pyłku i żywicy do...
Miód znany jest ze swoich cennych właściwości od zarania dziejów. Już w starożytności czczono pszczoły, a miód uważano...
Miód jest bardzo zdrowy i nie trzeba o tym ( mam nadzieję) nikogo przekonywać. Jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Zawiera: węglowodany kwasy białko enzymy substancje...
Miód jest zdrowy. To już wiemy. Pamiętajmy, że właściwie przechowywany...
Wielu z Was ma dość miodów z supermarketów i niepewnych źródeł, przeszkadza Wam nie tylko brak informacji na temat źródła ich pochodzenia, ale także możliwość występowania w nich szkodliwych...
W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie...
Składniki odżywcze miodu - jakie substancje wspierają naszą odporność Składniki odżywcze miodu są kluczowym czynnikiem wspierającym naszą odporność. Miód jest niezwykle bogaty w różnorodne substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Czym Miód Manuka...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
Maluchy w czasie wakacji nie oszczędzają się. Ich wzmożona aktywność na świeżym powietrzu z jednej strony pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, z drugiej jednak może powodować osłabienia. Zamiast...
Przeziębienie czy grypa? Na początku, najważniejsze...
Mleko z miodem dla dziecka to świetny domowy i naturalny sposób na ból gardła, kaszel i przeziębienie. Na pewno pamiętasz ten napój z dzieciństwa, jest on skuteczny również dla dorosłych. Naucz więc Twoje dziecko korzystania z dobrodziejstw natury i sięgania po sprawdzone...
Jesień daje nam się już dość mocno we znaki, a tym samym coraz więcej osób choruje… Aby skutecznie wzmocnić odporność dziecka w tym trudnym okresie, należy zdawać sobie sprawę, że małe dziecko może być przeziębione nawet aż...
Mnie najbardziej interesuje jakiś sposób bądź sposoby, najlepiej naturalne, aby podnieść odporność dzieci w wieku 11 i 6 lat. Pierwszy kontakt w przedszkolu z zakatarzonymi dziećmi u małego kończy się antybiotykiem. Jakie są sposoby,...
Już od ponad pół wieku przyzwyczailiśmy się do pokonywania wielu chorób przy użyciu antybiotyków, jednak zazwyczaj nie zastanawiamy się jak one działają i czy na pewno powinniśmy je przyjmować. Co to jest antybiotyk?
Zaparcia, wzdęcia, biegunki, a może problemy z nieświeżym oddechem? Wszystkie schorzenia organizmu człowieka mają swoje źródło w problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego. Każdego dnia...