Obecnie w Polsce wraca się do sporządzania miodów i nalewek są już nawet osoby które zajmują się tym profesjonalnie i wytwarzają wszystko własnoręcznie. Dzięki temu nasz kraj znowu może się pochwalić sukcesem w dziedzinie...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz w zachodniej Syberii. W Polsce spotykana jest na całym obszarze. Jarzębina hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna....
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Anyż biedrzeniec to pochodząca z Egiptu, Basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Osiąga wysokość około 50 cm. Kwitnie białymi kwiatami, zebranymi w płaskie baldachy. Owocem jest osiągająca do 5 mm długości rozłupnia o gruszkowatym kształcie. Roślina...
Najpierw nabierz nawyku kupowania tego co dobre: unikaj mlecznej czekolady, bo w niej kakao jest tylko dodatkiem (używaj tej z jak największą zawartością kakao, ale oczywiście musi Ci smakować!), nie kupuj tej w proszku, bo składa się głównie z cukru, do przepisów używaj...
Są one zdecydowanie lepsze od kupnych. Lody robione na bazie żółtek i naturalnych, świeżych składników oraz sorbety ze świeżych owoców maja niepowtarzalny smak. Niestety własnym wyrobom trzeba poświęcić trochę czasu ale uważam że będzie to czas dobrze spożytkowany. Lody domowej roboty...
Ze względu na to, że Sylwesterowa zabawa zacznie się dopiero wieczorem nie musisz szykować skomplikowanych dań na gorąco. Zaoszczędzi ci to dużo pracy, dzięki czemu będziesz mieć więcej sił...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Sorbet to idealny deser na gorące dni. Jest lekki, orzeźwiający i łatwy do przygotowania w domu. W przeciwieństwie do lodów, sorbet nie zawiera nabiału, co czyni go świetną opcją dla osób z nietolerancją laktozy lub dla tych, którzy wolą lżejsze desery. Jak robić domowy sorbet? Wystarczy kilka podstawowych...
Krok 1. Poszukiwania odpowiedniej cukierni lub cukiernika Jeszcze przed decyzją o tym, jakiego tortu tak naprawdę potrzebujesz, warto wybrać doświadczonego cukiernika, który pomoże zrealizować wszystkie Twoje fantazje. Na przykład tutaj są...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...
Wszyscy czekamy na Boże Narodzenie, bo to święta wyjątkowe, spędzane w gronie rodzinnym. Z niektórymi widujemy się raz do roku, chcemy więc jak najdłużej celebrować miłe chwile. Ale tu jest właśnie pułapka, bo większość czasu spędzamy przy stole. Świąteczne potrawy nie...
Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany...
Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane...
Tort gruszkowo – czekoladowy to niezwykły deser na wyjątkową okazję lub po prostu na osłodę zwykłego dnia. Zachwyca smakiem tak, że nikt mu się nie oprze. Dodatkowo gruszki mają wiele właściwości...
Podajemy propozycje trzech ciast, którymi z pewnością zachwycicie swoich gości i rodzinę. Tanie ciasta - przepisy w dodatku są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będą świetnym dodatkiem do herbaty bądź...
Spotkanie z przyjaciółmi lub bliskimi, których dawno się nie widziało, to doskonała okazja, aby zorganizować przyjęcie w większym gronie. Każdy z nas potrzebuje chwili rozluźnienia, posłuchania dobrej muzyki i zdystansowania się do codziennych...
Owoce pigowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Robi się z nich aromatyczne przetwory takie jak dżemy, galaretki, powidła, marmolady, kompoty, dodatki do przetworów (np.: z jabłek i aronii)...
Tymianek pospolity (thymus vulgaris) - to niewysoka roślina należąca do rodziny wargowych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie do dnia dzisiejszego rośnie w stanie dzikim. Uprawiana jest powszechnie w Europie i Ameryce Północnej.Kwitnie w maju i czerwcu...