Artykuł zawiera lokowanie produktu Koncentracja to umiejętność skupienia uwagi na zadaniu. Pozwala ona na szybkie i efektywne przyswajanie wiedzy. Bardzo ważna jest tu rola rodziców, którzy powinni umiejętnie...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Rozszerzanie diety niemowlaka to początek trudnej, ale niezwykle ważnej kwestii odżywiania małego dziecka. Każdy rodzic chce żeby maluch jadł to, co zdrowe, dlatego nad każdym nowo wprowadzanym do jadłospisu malucha produktem zastanawia się i analizuje: czy dziecko zaakceptuje...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie...
Niedobory żywieniowe u ciężarnych. Z niepublikowanego raportu Instytutu Matki i Dziecka wynika, że ponad połowa kobiet ciężarnych w Polsce nie stosuje zasad zdrowego żywienia. Tylko 44% kobiet zmienia dietę będąc w...
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
Prawidłowa dieta wpływa na właściwy przebieg ciąży oraz pozwala uniknąć ciążowych dolegliwości (np. nudności, zgagi). Zapobiega również komplikacjom takim...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Mózg ludzki odbiera tysiące informacji dziennie. Aby sprawnie pracował, konieczne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości glukozy, której źródłem są węglowodany. Ale nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego mózgu. Węglowodany (cukry) proste są źródłem energii,...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Czy istnieje jakiekolwiek przełożenie diety dziecka na jego wyniki w nauce i czy dieta może wpływać na pamięć i koncentrację ucznia? Oczywiście! Istnieją...
Idąc dalej można stwierdzić, że co piąta para może mieć problem z poczęciem dziecka. Na wstępie należy zaznaczyć, że za niepłodność nie odpowiada głównie kobieta, ale również mężczyzna. Szacuje się że wśród bezpłodnych par w około 50% przypadków jest przypisywana czynnikom męskim. Istotne jest aby...
Linia masek do twarzy skin cycling to więcej niż pielęgnacja - to kompleksowy program, który zapewnia skórze to, czego potrzebuje i kiedy tego potrzebuje. Skin cycling to 3 etapy łączące nawilżanie i regenerację, złuszczanie i działanie...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Zdj. (Jak przygotować się do ciąży?ODPOWIEDNIA DIETA@pixabay.com)
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Maso klarowane, a masło klarowane ghee Obydwie te nazwy są często stosowane zamiennie. Ghee było od wieków stosowane do potraw w Azji. Proces jego otrzymywania należy do tradycji w tamtych kulturach. W miarę jak kuchnia ajurwedyjska zyskiwała coraz więcej zwolenników, pomysł uzyskania tłuszczu...