Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Za oknem coraz bardziej jesiennie i chłodno, warto więc zadbać o odporność u dziecka, bo sezon na choroby nadchodzi wielkimi krokami. Zmiany temperatur, a także większa ilość patogenów w otoczeniu sprzyjają sezonowym grypom, przeziębieniom i katarom. Odporność...
Czas ciąży jest cudowny okresem wyczekiwania na dziecko, ale ciało kobiety w tym okresie ulega diametralnym przemianom. Niektóre z nich są pozytywne, jak na przykład mocne i lśniące włosy, które przestają wypadać, czy też promienna cera. Ale w ciąży zdarzają się również mniej przyjemne dolegliwości,...
Zamknięci w domach, w izolacji społecznej, mamy prawo czuć się nieco gorzej. Ważne jednak, aby chwilowe spadki nastroju nie przerodziły się w stan długotrwałego obniżenia nastroju, który może wpłynąć negatywnie na nasz komfort życia. Jak więc sobie pomóc? Jaka dieta w pandemii może...
Jeśli jednak nie było to wcześniej możliwe, nic straconego. Za pomocą odpowiednio dobranej diety, aktywności fizycznej, zmniejszeniu stresu i zwiększeniu odpoczynku, można w znacznym stopniu wzmocnić układ immunologiczny. Jaka dieta w ciąży? Jest sporo czynników wpływających na...
Czasami, mimo zagrożenia koronawirusem, musimy podróżować. Postarajmy się jednak, aby zminimalizować ryzyko zarażenia do minimum. Zobacz, co robić i czego unikać w trakcie podróży. Zobacz 10 zaleceń rozważnego podróżnika w obliczu koronawirusa: 1....
Katar, kaszel czy ból gardła w oczywisty sposób świadczą o osłabieniu układu immunologicznego, który nie był w stanie zatrzymać infekcji. Jednak oprócz tak widocznych symptomów objawy spadku odporności mogą przybierać bardziej subtelną formę. Jeśli zauważysz u siebie któryś...
Układ odpornościowy dziecka kształtuje się do 12 roku życia. I zwykle jest to okres najczęstszych chorób, przeziębień i infekcji wirusowych. Dlatego dobrze jest wspomagać odporność dziecka prostymi...
Zimą często chorujemy na grypę i grypopodobne przeziębienia. Dzieje się tak dlatego, że układ odpornościowy jest teraz osłabiony częstą walką z wirusami i bakteriami. Na zachorowanie narażone są osoby często przebywające w dużych skupiskach, podróżujące komunikacją miejską...
Bitwa na śnieżki, lepienie bałwana, kulig z pochodniami, to wymarzone ferie każdego dziecka. Niestety, minusowe temperatury, mokre buty i przekrzywiona czapka mogą skutecznie zepsuć uczniowi czas wolny od szkoły. Ważne, aby w okresie zimowym szczególnie skupić się na wzmocnieniu odporności. Jednak...
Dlatego tak ważny jest przykład, jaki dają rodzice, gdyż dzieci uczą się głównie przez obserwację. Dobry przykład dotyczy też zdrowego stylu życia – czyli na przykład uprawiania ćwiczeń fizycznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. A jak ważne są te aspekty dla rozwoju dziecka,...
Zaparcie to bardzo powszechna dolegliwość. O zaparciach mówimy wtedy, kiedy mamy problemy z oddaniem stolca. Towarzyszy temu często dyskomfort w obrębie przewodu pokarmowego – wzdęcia, uczucie pełności, rozpierania, czy nawet bólu. Jak często powinniśmy oddawać stolec? Przynajmniej...
Wszyscy jesteśmy częścią natury i nic dziwnego nie ma w tym, że czasami zmiany pogody dają nam się we znaki. Do jednego z większych skoków dochodzi właśnie jesienią, ponieważ z gorących i upalnych dni, nagle wszystko się zmienia w ponure i deszczowe krajobrazy. Taki nagły...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Kuchnia to takie miejsce, gdzie marnuje się chyba najwięcej pieniędzy: głównie przez kupowanie niepotrzebnych rzeczy i wyrzucanie jedzenia. Jak tego uniknąć i zaoszczędzić w kuchni? Mam dla Was listę praktycznych rad!