Metody zdobienia jajek Jak zdobicie jajka na Wielkanoc? Kupujecie gotowe farbki lub koszulki termokurczliwe? Czy raczej macie jakieś metody przekazywane z dziada pradziada? A może ręcznie malujecie tzw kraszanki? Podzielcie sie swoimi metodami Ja,z takich domowych metod, umiem...
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...
Prosty i szybki czy wykwintny i wymagający dłuższych przygotowań, każdy niedzielny obiad może być wyjątkowy. Nie wiesz jakie danie tym razem przygotować dla całej rodziny? Mamy dla ciebie pomysł...
Pascha nie jest u nas zbyt rozpowszechnioną potrawą świąteczną. Przez wiele osób jest nawet nieznana, ale ci, którzy jej próbowali doceniają ten niezwykły smak. Robi się ją przede wszystkim...
Wchodzi teściowa. Przyszła teściowa. Siada do stołu i… komentuje. Ledwo żurek wielaknocny podany, a już pyta: - Na czym ten żurek kochana? Hm…brak odpowiedzi z mojej strony. Oto moje wspomnienia...
Podsumowaniem romantycznej kolacji będzie pyszny walentynkowy deser. Słodkie ciasteczka w kształcie serduszek, wspaniały tort z owocami czy czekoladowy mus zachwycą każde podniebienie niesamowitym...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Szczególnie barwny obraz wielkanocnych tradycji dawnej wsi przybliża seria edukacyjna Wyprawy z Etnoekipą. Poznaj dawną wieś, przygotowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Bohaterowie Bebok, Bazyl, Chmuri i Buczka zapraszają...
Pyszne, zdrowe i kolorowe - takie powinno być śniadanie dla niemowląt, w sumie nie tylko dla nich, ale dla każdego z nas. Jednak śniadanie dla maluchów powinno zachecać do jedzenia, bo jak wiadomo, bardzo dużo dzieci to po prostu niejadki. Jeśli czasami już naprawdę nie...
Owoce egzotyczne mają nie tylko nadzwyczajny, odmienny od znanych nam owoców, wygląd i kształt. Ich smak i konsystencja również są niezwykłe, dzięki czemu możemy z ich pomocą wzbogacić nasze...
Proste, szybkie i przyjemne – tak często się mówi, ale dania z kurczaka właśnie takie są i za to je lubimy. Po prostu nie trzeba tracić zbyt dużej ilości...
Jeśli masz swoje ulubione przepisy na tartę podziel się nimi z nami w komentarzach. Tymczasem prezentujemy kilka pysznych, smacznych...
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Zakażone koronawirusem kobiety w ciąży trudniej znoszą chorobę i są częściej narażone na konieczność hospitalizacji niż kobiety w tym samym wieku, ale nie spodziewające się dziecka – do takich wniosków doszli naukowcy i opublikowali...
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej...
Sezon na kurki zaczyna się już w czerwcu, a można je zbierać nawet do października czy listopada. Kurki czyli pieprznik jadalny mają wyjątkowo trafną nazwę, ponieważ rzeczywiście smakują pieprzowo. Kurka choć jest w Polsce grzybem pospolitym, to dla zbieraczy stanowi łakomy...