Niby prosta sprawa - ugotować jajko. Żaden problem: bierzemy garnek, wodę i wrzucamy jajko. No tak, ale ile czasu gotować jajko na twardo? 5 minut? A może 7 minut? A przede wszystkim, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do jedzenia? Zebraliśmy...
Niby to proste, ale warto wiedzieć jak ugotować jajko na miękko, aby białko było odpowiednio ścięte, a żółtko płynne. Takie jajko jest idealne na pyszne i pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Natomiast jajko na twardo będzie idealne do przygotowania...
Skorupki jajek często pękają w czasie gotowania. dzieje się tak z powodu szybkiej zmiany temperatury lub gwałtownego wzrostu ciśnienia lub jajka mają wyjątkowo cienkie skorupki. Jeśli białko nie wypłynie, a z jajek robimy sałatkę lub lubiana przez dzieci...
Kiedy głód rodzince doskwiera, a Ty chcesz przygotować coś innego, na stole pojawić się może sałatka z jajkiem. To doskonałe przepisy dla zabieganych...
Jaja zawierają prawie wszystkie wartościowe składniki odżywcze dzięki czemu wspomaga prawidłowy rozwój młodego organizmu. Warto włączyć jajka do jadłospisu...
Zupy dietetyczne to świetne rozwiązanie nie tylko dla ludzi po ciężkich operacjach, lecz także dla wszystkich tych, którzy chcą rozgrzać...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
W naszym zestawieniu ciast znalazły się takie, które na co dzień trudno jest zrobić, bo zajmują dość dużo czasu i wymagają użycia wielu składników. Ciasta na święta są bardzo wykwintne i przez to czasochłonne, dlatego najlepiej jest zrobić je 3-4 dni przed świętami, aby mieć więcej czasu na przygotowanie...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Jeśli dbasz o linię, pamiętaj o tym również...
Przyjmujemy do swojego domu różnych gości na Wielkanoc. Potrawy wegetariańskie wbrew temu co się obiegowo o nich sądzi są proste w wykonaniu, a co najważniejsze nie zawiodą żadnego z naszych gości. Dzięki kilku potrawom wege na stole, każdy członek rodziny może się najeść...
Uwielbiam jeść, a jeszcze bardziej gotować, a jeszcze najbardziej to widzieć jak moje łakomczuchy...
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki...
Jako z majonezem, szynka, sałatka wielkanocna, mazurek i żurek stale goszczą na Twoim stole? Bardzo dobrze, bo przecież są pyszne i je lubimy. Nie oznacza to jednak, że nie można wybrać w tym roku z przepisów czegoś wyjątkowego. Przepisy wielkanocne, które...
Sposób na niejadka jest dość prosty: trzeba dziecku podać zwykły posiłek w niezwykły sposób. Kanapki można zamienić w łódź z serowymi żaglami, brnącą przez morze z ogórków. Pizza staje się...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...