Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Ze względu na to, że Sylwesterowa zabawa zacznie się dopiero wieczorem nie musisz szykować skomplikowanych dań na gorąco. Zaoszczędzi ci to dużo pracy, dzięki czemu będziesz mieć więcej sił...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Emulgatory to substancje chemiczne pozwalające na zmieszanie się nie mieszających się ze sobą cieczy, z których powstaje tzw. emulsja. Na szeroką skalę...
Co kraj to obyczaj Anglicy znani są z miłości do Cheddara, w...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Święta to cudowny, rodzinny czas pełen radości. Przynajmniej chcemy, aby takie były. W wirze przedświątecznych przygotowań łatwo jednak zapomnieć o tym, co tak naprawdę jest ważne.
Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji i uprawiane w wielu krajach europejskich, a także w Turcji, Iranie, Chinach i Japonii.Orzech jest drzewem długowiecznym, jednopiennym, o rozłożystej koronie, osiągającym wysokość ponad 30 metrów....
Święta to wyjątkowy i radosny czas, wypełniony rodzinnymi spotkaniami Tradycyjny stół wielkanocny ugina się, bowiem pod ciężarem samych przysmaków. Przyszła mama skuszona aromatem świątecznych potraw, porzuca swoje dietetyczne postanowienia i ulega tradycji.