W lipcu będziemy czerpać z natury to co najlepsze i to co mamy pod ręką. Dojrzałe i soczyste maliny możemy przynosić do domu w tonach, ponieważ doskonale sprawdzą się w domowych konfiturach, kompotach i sokach, ale dla nas najważniejszy będzie oczywiście syrop, który można...
Hipercholesterolemia u dziecka – czy to w ogóle możliwe? Nieprawidłowa waga ciała, wynikająca z niewielkiej aktywności fizycznej oraz niezdrowego menu przepełnionego produktami przetworzonymi i gotowymi daniami, to...
Bukiet Polnych Kwiatów Jeśli myśląc o Mamie, przypominają Ci się obrazy rodzinnych pikników na łonie natury, spacerów do lasu po jagody i maliny – nie mamy wątpliwości, Twoja Mama kojarzy Ci się z naturą. To przecież...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Pani Profesor, kiedy w latach 80. chodziłem do przedszkola, był tam stomatolog. W szkole podstawowej pracowała pani higienistka oraz pielęgniarka, które regularnie nas badały i zapisywały wyniki w kartotekach. To był PRL. Czy dzisiejszy siedmio- czy dwunastolatek ma podobną opiekę?
przetwory Szanowni Państwo, ze względu na korzyści zdrowotne warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety. Najlepiej jeść je świeże i surowe, jednak z uwagi na nietrwałość i sezonowość wielu z nich musimy je przetworzyć. Najpopularniejsze jest wekowanie, mrożenie, suszenie...
Przetwory nasze, domowe.. Dzisiaj przywieźliśmy fasolkę i już dużą częśc przerobiłam na zimę. A to dopiero początek. Myślę, zż jeszcze będzie jedna partia. No i jemy, jemy aż nam się znudzi.
Przetwory nasze, domowe.. Dzisiaj rozpoczęłam sezon przetworów. Zagotowałam truskawki na sok i dżem. Jutro przecedzę i dokończę. Mam też już kilka pojemniczków zamrożonego koperku i mieszanki ziół . ,Przetwory nasze, domowe.. Stokrotka (2016-06-09...
Przetwory nasze, domowe.. Wczoraj zrobiłam 5 słoików papryki marynowanej, dziś 3 litrowe słoiki kompotu z wiśni i dwa słoiki kompotu z truskawek. ,Przetwory nasze, domowe.. Joaśka35 (2015-06-15 19:53:04) Dużo robię przetworów :ogórki w...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Wśród mnóstwa kasz i kaszek dostępnych w sklepach łatwo jest się pogubić szukając pierwszej kaszki dla niemowlaka. Jako młody rodzic wchodzący na drogę rozszerzania diety maluszka z pewnością zastanawiasz się jaka kasza dla dziecka będzie najlepsza. Najłatwiejszym wyborem...
NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Odpowiedni dobór pokarmów, bogatych w cenne składniki odżywcze, gwarantuje nie tylko, że organizm dziecka będzie mógł się należycie rozwijać, ale również, że zbudowany zostanie silny układ...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
Bez można spotkać w całym naszym kraju. Rośnie przy wiejskich domach i płotach, w sadach, ogrodach, na skraju łąk, a nawet przy drogach. Wykorzystywanym surowcem zielarskim są zarówno kwiaty jak i owoce. Zbiór tych pierwszych rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, natomiast...