Jaka jest trwałość termiczna kwasów omega-3, w jakiej temperaturze zaczynają się rozkładać? Ile z nich zostaje w rybie po klasycznej obróbce (smażony filet)? Czy ryby mrożone są rzeczywiście mniej wartościowe pod tym względem? Czy to...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Nieprzyjemna aura może skutecznie odebrać nam motywację do regularnych ćwiczeń oraz dbania o kondycję. Dodatkowo gorszy nastrój spowodowany brakiem słońca próbujemy poprawić sobie, sięgając...
Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety, dlatego w obowiązującej Piramidzie Zdrowego Żywienia znajdują się na najniższym piętrze, zaraz po aktywności fizycznej. To nowość, ale uzasadniona i warta uwagi. Nie chodzi tu wyłącznie o uprawianie sportu,...
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
Tarczyca jako narząd wydzielniczy bierze udział w produkcji jednych z najważniejszych hormonów w organizmie – trójjodotyroniny oraz troksyny. Hormony te biorą udział w regulowaniu gospodarki metabolicznej organizmu, mineralizacji kośćca oraz termogenezie. Ponadto wpływają na prawidłową pracę układu...
mgr Dominika Wnęk:dietetyk Uniwersytet...
Chciałabym się dowiedzieć, czy jest jakiś sposób na to, aby podczas karmienia piersią nie tracić gwałtownie wagi? Ponieważ ciągle zmagam się z niedowagą, chciałabym, aby po ciąży zostało mi kilka kilogramów. Jednocześnie chcę...
Dieta mam karmiących piersią powinna być pełnowartościowa pod względem odżywczym, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin). Nie...
Gratulujemy! Agnieszka Sztajglik osiągnęła sukces w zawodach sylwetkowych w Portugalii, kwalifikując się do pierwszej piątki! W tych zawodach szczególnie liczy się szczupłe, umięśnione i proporcjonalne ciało, a to wymaga wielu wyrzeczeń. Agnieszka Sztajglik jest dziennikarzem Panoramy...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Pomimo tego, że świąteczne dania są kaloryczne i pełne szkodliwych składników, m.in. cukru i kwasów tłuszczowych trans nie będziemy namawiać Cię do „głodowania” przy świątecznym stole. Oczywiście idealnie by było, aby nawet na czas Świąt nie robić sobie odstępstw. Jednak Święta Bożego Narodzenia są...
Warsztaty „Przygoda z macierzyństwem” organizujemy już od kilku lat. Cieszymy się, że możemy „wyposażyć” przyszłych rodziców w niezbędną wiedzę i umiejętności potrzebne w tej ważnej, życiowej roli. Za każdym razem zapraszamy fachowców, którzy dzielą...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. Dotyczy 80–100% osób pomiędzy 11. a 30. rokiem życia, z czego u 85% ma łagodny przebieg. Trądzik to choroba występująca w okolicach bogatych w gruczoły łojowe, która charakteryzuje się łojotokiem,...
Ziemniaki znają wszyscy – ich łagodny smak, owalny kształt i w zależności m.in. od pory roku, odmiany czy sposobu hodowli – wielkość. Młode ziemniaki gotowane w łupinach czy te, posypane świeżym koperkiem lub z łyżką śmietany, to smak dzieciństwa wielu z nas. Jednak czy...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Najczęściej spotykamy się z opinią, że osobom otyłym brakuje motywacji do odchudzania. Obserwacje i badania pokazują jednak, że prawdopodobnie chęci do poprawienia wyglądu zarówno osobom dorosłym,...