Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej. Praca przed komputerem w zaciszu domowym wyzwala brak organizacji, powoduje ,...
Niektóre oferują te same posiłki w różnych wariantach kalorycznych, inne zaś przygotowały jadłospis dla osób o różnych potrzebach i preferencjach. Na co zwrócić uwagę wybierając dietetyczny catering i jak dokonać najzdrowszego dla siebie wyboru tak, aby dieta była przyjemnością, a nie...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Do tego jako Polacy mamy tendencję do przesadzania ze środkami przeciwbólowymi jak i niesprawdzonymi suplementami diety co również nie pozostaje bez wpływu na wątrobę. Na szczęście jest coś czym możesz się wspomóc. Wątroba: wielki filtr toksyn Wątroba to jeden z największych...
Przyjmując leki rzadko zastanawiamy się nad tym, czy nasza codzienna dieta ma jakiś wpływ na ich przyswajanie, a w rezultacie na ich prawidłowe działanie! Tymczasem warto wiedzieć, że to, co jemy i pijemy, może mieć znaczący...
Chińczycy to najdłużej żyjący ludzie na świecie. Rzadziej niż Polacy chorują na nowotwory, co przypisuje się ich menu zdominowanemu przez owoce, warzywa i ryby. Kobiety i mężczyźni dożywają tu średnio 81 lat. Oprócz diety prowadzą oni aktywny...
Popularnego w dzisiejszych czasach 'kaloryfera' nie zapewni nam sama dieta. Jest ona bardzo ważna ale sama nie zdziała cudów. Złotym środkiem do osiągnięcia kaloryfera jest systematyczne ćwiczenie. Należy jednak pamiętać, że o mięśnie brzucha trzeba dbać cały czas...
Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Problemy trawienne – wzdęcia, gazy, bóle brzucha, zaburzenia oddawania stolca – są coraz częściej diagnozowane u osób w różnym przedziale wiekowym. Zwykle stanowią one konsekwencję niewłaściwego stylu życia – niezdrowej diety, braku ruchu, narażenia na sytuacje stresogenne. Niekiedy problemy trawienne...
Smakołyki, wykwintne potrawy, pyszne desery, drinki alkoholowe – to nie tylko radość dla podniebienia, ale także kłopot dla wątroby. Bynajmniej nie oznacza to, że masz rezygnować z przyjemności czerpanej ze spożywania ulubionych potraw...
Ciąża zawsze jest bardzo ważnym okresem życia kobiety. Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego tak wielką wagę przywiązuje się do opieki nad kobietą ciężarną. Przygotowanie do stanu błogosławionego powinno obejmować nie tylko sferę ekonomiczno-socjalną, psychiczną (wyobrażenia...
Pierwszy raz odchudzałam się 10 lat temu. Z Wami, „SuperLinio”. Jako najmłodsza uczestniczka konkursu. Dziś, po tylu latach, pragnę wreszcie podzielić się swoim sukcesem, bo przez cały ten czas borykałam się z nadwagą: raz chudłam, raz tyłam, aż doszłam do blisko...
Podstawą właściwego odżywiania jest równowaga, umiar i rozsądek w doborze składników codziennych posiłków. Od tego jak jemy zależy nasze samopoczucie, stan naszego organizmu, to czy jesteśmy odporni na choroby. Istotnym składnikiem codziennej diety jest tłuszcz, który spełnia ważną rolę w prawidłowym...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Przyczyny niedoboru witaminy D
Czym jest choroba wieńcowa i jak się objawia? Choroba wieńcowa to bóle w klatce piersiowej oraz zaburzenia pracy serca. Serce nie...
Żółć produkowana jest w wątrobie, skąd przewodami żółciowymi transportowana jest do woreczka żółciowego. Jest on magazynem, z którego czerpana jest żółć wtedy, gdy jest potrzebna. Zgromadzona w woreczku...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Olej rzepakowy – znany produkt, skrywający tajemnicę Artykuły wyprodukowane z tego samego surowca mogą mieć zupełnie inne właściwości. Wszystko zależy tak naprawdę od procesu obróbki. Olej rzepakowy dostępny w sklepach jest zupełnie innym produktem niż olej nierafinowany rzepakowy. Różni...