Wpływ hormonów na wagę Na sylwetkę u osób po 40. roku życia ogromny wpływ ma gospodarka hormonalna. W przypadku kobiet, które zbliżają się do menopauzy, wahania poziomu hormonów – przede wszystkim estrogenu i progesteronu – nie ułatwiają utrzymania wagi na prawidłowym poziomie. Wielu paniom...
Magnez przyczynia się do pracy mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego oraz mięśni układu trawiennego. Spożywając posiłki, to dzięki magnezowi możemy czerpać z nich energię potrzebną...
Niedobory te są spowodowane nieprawidłowo zbilansowaną dietą, brakiem słońca i stresem, a są kluczowe dla sprawnego działania organizmu. Często musimy, więc dostarczać potrzebnych nam składniki odżywcze za pomocą syntetycznych lub naturalnych suplementów w postaci np. tabletek, syropów, ziół. Jest...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Okazuje się że z pięciu łyżek zjadanego pokarmu, jedną łyżkę pochłania nasz mózg. Dlatego, to co maluszek zjada każdego dnia ma ogromny wpływ na rozwój jego zdolności. To szczególny okres dla...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Zastanawiasz się, co i jak powinno znaleźć się na talerzu Twojego dziecka, by jego serce biło długo, mocno i bez zakłóceń (doradza kardiolog dziecięcy Poznań)? Poznaj kilka zasad, które pomogą Ci w tym wyborze! 1....
Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Kondycja naszego mózgu i zdolność koncentracji zależą w dużej mierze od pełnowartościowej diety. Pokarmy bogate w witaminy, glukozę i lecytynę są niezastąpionymi wspomagaczami pamięci.
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Skład i wartość odżywcza białka sojowego Białko sojowe to bogate źródło aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania...
Mniejsze ryzyko chorób serca Niektóre gatunki mięsa (przede wszystkim wołowina i wieprzowina) zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, znacznie podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju miażdżycy,...
W tej niepozornej roślinie można znaleźć ogromne ilości związków bioaktywnych pozytywnie działających na nasze zdrowie. Zawartość flawonoidów i wolnych kwasów fenolowych poprawia pracę układu krążenia, chroni przed wolnymi rodnikami i stymuluje układ odpornościowy. Zawarte w liściach...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Jak zwiększyć laktację?Jeśli zdarzyło się, że matka nie karmiła dziecka przez pewien czas (np. z powodu wyjazdu), a ściąganie pokarmu nie było wystarczająco efektywne i...