Według najnowszych badań przeprowadzonych przez GfK Polonia i markę Łowicz, większość Polaków jest świadoma ogromnej roli śniadania w codziennej diecie. Badani deklarują również, że przyrządzają zdrowe śniadania zgodnie z zaleceniami ekspertów. Jak komentuje to dr Agnieszka...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Maluchy w czasie wakacji nie oszczędzają się. Ich wzmożona aktywność na świeżym powietrzu z jednej strony pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, z drugiej jednak może powodować osłabienia. Zamiast...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz w zachodniej Syberii. W Polsce spotykana jest na całym obszarze. Jarzębina hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna....
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Owoce pigowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Robi się z nich aromatyczne przetwory takie jak dżemy, galaretki, powidła, marmolady, kompoty, dodatki do przetworów (np.: z jabłek i aronii)...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...
Co podrożeje?- VAT – podstawowa stawka wzrośnie z 22 do 23 proc.- Usługi i materiały budowlane- Pieluszki dla dzieci- W przyszłym roku w górę pójdą również...
Nadmiernie nawożone czy opryskiwane środkami ochrony roślin jarzyny nie dają często skutków natychmiastowych w postaci wysypki czy innej nietolerancji pokarmowej. Ale szkodliwe substancje kumulują się w organizmie latami.Prawo określa dopuszczalne dawki nawozów...