W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Pryszcze kojarzą się głównie z wiekiem młodzieńczym jednak bez względu na wiek i rodzaj cery mogą pojawić się nieoczekiwanie u każdego. Zwykle oczywiście również w najmniej odpowiednim i do tego najbardziej widocznym miejscu, czyli na twarzy, ale również...
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak...
W czasie upalnego lata wieczory, gdy temperatura nieco się obniża dają wytchnienie od gorąca. Niestety jednak świeżym i rześkim powietrzem nie da się długo cieszyć, bo wszędzie wokół pojawiają się komary. Już samo ich bzyczenie nad uchem jest irytujące, a swędzące ugryzienia...
Na nadpotpliwość cierpi 3% społeczeństwa. Często dotknięte nią osoby bezskutecznie szukają sposobu rozwiązania problemu. Błędem jest bowiem skupianie się wyłącznie na naprawianiu skutków. Po pierwsze należy ustalić przyczynę. A jest ich wiele, od łatwych do pokonania do tych spowodowanych chorobą.
Prawdziwy zakwas na żurek? Jak zrobić go i czy jest to pracochłonne? Po pierwsze na pewno zmotywuje Cię fakt, że żurek zrobiony na prawdziwym zakwasie smakuje o niebo lepiej i właśnie dla tego niepowtarzalnego smaku warto spróbować samodzielnie zrobić zakwas. Po drugie...
Za afrodyzjaki uznaje się substancje pobudzające popęd płciowy, zwiększające ochotę i satysfakcję seksualną. Afrodyzjaki u mężczyzn mają także zwiększyć potencję, a u kobiet ochotę na seks. Najpopularniejsze afrodyzjaki występują w postaci potraw do spożycia, są jednak...
Na te pytanie odpowie Monika Wójcik, położna i Ambasadorka kampanii społeczno – edukacyjnej „Położna na medal”. Może wydawać się, że w Święta Bożego Narodzenia kobieta w ciąży jest w o wiele lepszej sytuacji niż ta, która już urodziła i karmi piersią. To błąd....
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki...
Zazwyczaj małe dzieci nie chorują nazbyt często. Niemowlakom ochronę zapewniają przeciwciała, które matka przekazuje podczas ciąży, a także te wyssane z jej mlekiem podczas karmienia piersią. Dlatego w pierwszych miesiącach życia pokarm matki stanowi najlepszą formę odżywiania niemowlaka, a także...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Z pewnością macie swoje ulubione potrawy wielkanocne, które powinny pojawić się w trakce wilekanocnego obiadu. Kojarzą się Wam ze świętami i chętnie je gotujecie. Trudno sobie wyobrazić obiad wielkanocny bez żurku z jajkiem lub białego barszczu. To nasze polskie pyszne...
Jaka jest najlepsza potrawa na kolację walentynkową? To zależy od gustu ucztujących, ale bez problemu można skomponować walentynkowe menu tak, żeby dania smakowały zakochanym, a przy okazji znalazły się w nich afrodyzjaki. Czym właściwie są afrodyzjaki? Afrodyzjakami nazywane...
Trzeba więc zadbać przede wszystkim o to, by wzmocnić odporność dziecka, dzięki czemu będzie ono mniej podatne na choroby. Jak to jednak zrobić? Tradycyjne rozwiązania nie zawsze są dobre Sposobem na uchronienie dziecka przed grypą może...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości. Dlaczego...
Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Na co się zdecydujemy? Które z nich wybrać na sylwestrowy bal? Przekąski na Sylwestra powinny być przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ma być smacznie ale nie za obficie, bo to czas na zabawę. Gdy zaprosiliśmy gości na domówkę,...