Sezon na przeziębienia i infekcje wystartował. Deszczowe jesienne dni, a za chwilę zimowe chłody, sprzyjają katarom i gorszemu samopoczuciu. Warto jednak zadbać, aby cała rodzina cieszyła się dobrą odpornością przez cały rok, niezależnie od pogody. Zgłoś się...
W powietrzu już czuć jesień, a i słonecznych dni coraz mniej. To sygnał, że wkrótce nadejdą chłody, deszcze, a potem zimowe mrozy. Czyli jednym słowem: nadchodzi sezon chorobowy. Mamy dzieci przedszkolnych i...
Jesień i zima to okres częstszych zachorowań i infekcji. Niskie temperatury, wietrzne i deszczowe dni, a także towarzystwo innych zakatarzonych i przeziębionych osób, może powodować, że nasz system odpornościowy nie...
Układ odpornościowy dziecka kształtuje się i rozwija do 12. roku życia, dlatego niektóre dzieci chorują dość często. Kłopot ten mają zwłaszcza rodzicie pierwszorocznych przedszkolaków, kiedy niechorujące dotychczas dziecko...
Dziecko poszło do przedszkola lub szkoły? To zaczynamy wzmacniać odporność - myślą sobie rodzice. To bardzo dobre myślenie, ale i trochę niedobre, bo o odporność malucha warto zadbać już kilka tygodni wcześniej. Jednak...
Opryszczka wargowa (Herpes simplex) jest nieprzyjemną chorobą wywołaną przez wirus typu 1 - HSV1. Szacuje się, że ponad 80 procent populacji jest nosicielami tego wirusa, a uaktywnia się on, gdy organizm staje się mniej odporny. Zwykle atakuje błony śluzowe ust i nosa, powodując nieprzyjemne i bolesne...
Utarło się przekonanie, że małe dzieci często chorują. Jednak w wielu przypadkach, zwiększona zapadalność na różnego rodzaju infekcje dotyczy też dzieci starszych – przedszkolaków i uczniów wczesnoszkolnych. Dlaczego tak się dzieje? Eksperci wskazują, że odporność dzieci tworzy się i rozwija do 12....
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka Organizm małego dziecka dopiero kształtuje swój układ odpornościowy. Pełną odporność dzieci nabywają dopiero około 12. roku życia, a do tego czasu często trenują swój system, zwłaszcza...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Miód nie tylko na talerzu Jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków o pochodzeniu naturalnym jest miód. Ten słodki nektar charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi, łagodzącymi i przeciwbakteryjnymi. Cenne właściwości posiada także wosk pszczeli oraz propolis,...
Decyzja o powiększeniu rodziny to bardzo ważny moment w życiu, któremu towarzyszy wiele emocji, w tym także lęk o to, czy wszystko przebiegnie tak, jak powinno. Nie wszystko można w pełni kontrolować, jednak prowadząc zdrowy styl życia, wykonując profilaktyczne badania i suplementując odpowiednie...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Potówki u dziecka pojawiają się w wyniku przegrzania i zatkania się gruczołów potowych. Najczęściej pojawiają się na karku, w zagięciach łokci i kolan, na pośladkach a także na twarzy. Ich obecność nie jest groźna dla organizmu dziecka, a pojawiają się one w postaci grudkowatych krostek....
Syrop z cebuli – właściwości prozdrowotne Syrop z cebuli to jeden z najważniejszych syropów...
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...
Rzeżucha jest obowiązkową rośliną na wielkanocnym stole, dlatego warto już wcześniej zadbać, aby ładnie wyrosła do świąt. Kiedy posadzić rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy też, jakie ma zalety. Rzeżucha na Wielkanoc – kiedy ja posadzić i dlaczego warto? Rzeżucha,...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Kot Mleczysław i Mleczna Kita to superbohaterowie, który szerzą wiedzę na temat pozytywnego wpływu mleka na młode organizmy. Z entuzjazmem będą odwiedzać kolejne szkoły i mówić dzieciakom o mlecznych...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...