… którą się z nami podzieliła odpowiadając na kilka pytań.Jak rozpoczęła się Wasza „przygoda” z rodzicielstwem?
Tata jest ważny! Zarówno zdrowie mamy jak i taty jest ważne przy poczęciu dziecka. Zacznijmy więc od przyszłego ojca. Picie piwa i innych trunków jak i palenie...
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Po pierwsze – witaminy & minerały Zimowa dieta wypłukała z naszego organizmu wiele niezbędnych...
Babka lancetowata jest bardzo popularną rośliną, którą można znaleźć na polskich polach, łąkach i w ogrodach. Liście ma zebrane w rozetę. Kwitnie i owocuje od maja do września małymi, żółtobiałymi kwiatami zebranymi w kłosy. Liście babki lancetowatej...
Familie.pl - Czym są rozstępy i jak je rozpoznać? Ewa Kulikowska - Rozstępy są to czerwone, czerwono-niebieskie, różowe lub białe wrzecionowate...
Witamina C, która występuje w kwaszonej kapuście, pomaga w walce z drobnoustrojami i wzmacnia odporność. Sok można stosować do płukania gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera on również witaminę B12, która pomaga zachować idealną pracę umysłu i dobry nastrój, a w dodatku uodparnia...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...
Ze względu na skład amalgamaty dzielą się na konwencjonalne z fazą gamma 2 (niskomiedziowe) i wolne od fazy gamma 2 (wysokosrebrowe, niskosrebrowe). Te pierwsze to amalgamaty srebrowo-cynowe.3 Cząsteczki tego stopu po połączeniu się z rtęcią...
Czym są przeciwutleniacze? Każdy żywy organizm, zarówno roślinny jak i zwierzęcy, potrzebuje do życia tlenu. Bez niego niemożliwe jest uwalnianie energii zawartej w pokarmie, która jest niezbędna, do zachodzących w organizmie procesów życiowych....
Ciało człowieka jest jak skomplikowana maszyna, w której zachodzą różne procesy. Procesy te powodują, iż człowiek, a dokładnie jego ciało, wydziela wiele mniej lub bardziej przyjemnych zapachów. Na przykład zapach świeżego potu nie jest zwykle bardzo przykry...
W drugim trymestrze ciąży Twoje dziecko rośnie i przybiera na wadze. Dlatego tak ważne jest by dostarczyć mu najpotrzebniejszych związków by ten wzrost był prawidłowy. Razem z dzieckiem...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
To ostatni moment przed zimą, by skorzystać z darów lasów i sadów. Owoce prosto z drzew mają najwięcej wartości odżywczych. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Gdy staną się podstawą naszej diety, skorzysta na tym...
TuszujemyOczywisty sposób na optyczną poprawę wyglądu rzęs to użycie tuszu. To jeden z najpopularniejszych kosmetyków wszechczasów – używały go już...
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...