Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Zucchina bo tak mawia się na nią w jej ojczyźnie, przywędrowała do nas z Włoch. Włoska kuchnia podaje liczne przepisy w których dużą rolę odgrywa makaron. My postanowiłyśmy cukinię nafaszerować. Cukinia nadziewana nie jest nowym odkryciem...
Lubiana jurorka popularnego reality show o tematyce kulinarnej oraz autorka kilku książek z przepisami, kilka dni temu urodziła swoje drugie dziecko. Ania Starmach ma już córeczkę o wdzięcznym staropolskim imieniu - Jagienka, a...
Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to najczesciej dni spedzane w sposób tradycyjjny w domu z rodziną. Co roku przygotowujemy te same świąteczne potrawy. I słusznie , bo większpość z nich przygotowujemy tylko raz do roku. Mimo...
Tarta z cukinią jest nie tylko pyszna, lecz także bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że jest bardzo lekka może być dobrym zaczątkiem nowej, zdrowej diety i zdrowej kuchni. Przygotowuje ją nie tylko na rodzinne obiady, czy kolacje, lecz także wtedy, kiedy znajomi...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Sezonowe warzywa letnie nie tylko doskonale smakują, ale także przynoszą liczne korzyści dla naszego organizmu. W okresie letnim dostępne są 4 warzywa, które są skarbinicą zdrowia. To pomidory, ogórki, cukinia i papryka. Dlaczego warto je spożywać i jakie działanie mają na nasze zdrowie? Sezona...
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Sierpień to czas największych zbiorów, dlatego w tym miesiącu przypada szczytowy okres żniw. Rolnicy cieszą się z udanej pogody, a my konsumenci z dorodnych plonów. Nie jestem wegetarianką, lecz latem chętnie rezygnuję z mięsa na rzecz pysznych...
Jest wiele metod żywienia spośród których możesz wybierać, ale dieta zgodna z grupą krwi jest z pewnością jedną z najbardziej bezpiecznych i powszechnych. Jej zwolennicy zwracają uwagę na fakt, że dieta ta jest bardzo urozmaicona i mniej restrykcyjna w...
Kolacja na Sylwestra powinna być w formie„szwedzkiego bufetu”. Przygotuj ją wcześniej. Rozmaite przekąski i przystawki powinny cieszyć oko kształtem i różnorodnością. Przygotowując zimne przekąski na imprezę zrób koniecznie pokaźniejsze zakupy. Łatwo bowiem przewidzieć,...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Kolejny dzień i znów szukanie pomysłu na obiad. Gdy do tego dochodzi jeszcze praca, zakupy i spacer z maluchem nie ma już zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś pożywnego, ciepłego i przede wszystkim smacznego. Na szczęście mamy sposoby, żeby przygotować taki obiad w...
W ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z informacjami w środkach masowego przekazu dotyczącymi właściwego odżywiania i wpływu diety na organizm. Modę na zdrowe odżywianie widać także w badaniach, z których wynika, że 85% konsumentów zwraca uwagę...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Lato najbardziej kojarzy się z kurkami, które otwierają sezon grzybowy na dobre. Podróżując podczas wakacji po Polsce często można natknąć się na przydrożnych sprzedawców owoców leśnych i grzybów. Z grzybami trzeba jednak bardzo uważać, jeśli ktoś nie potrafi rozpoznawać...